• Українська
  • English
Проблеми перебігу клімактеричного періоду
Проблеми перебігу клімактеричного періоду

Проблеми перебігу клімактеричного періоду

Актуальність проблеми перебігу клімактеричного періоду визначається тим, що він становить майже третю частину життя жінки.

За даними ВООЗ, у 2015 році кількість жінок клімактеричного періоду становитиме 46% населення. Від того, яким буде перебіг цього періоду, залежить не тільки самопочуття жінки, але і її працездатність, можливість виконувати різні соціальні функції. Тому в жінок важливо передбачати ймовірність розвитку порушень у менопаузі, проводити своєчасну їх діагностику і лікування.

Відповідно до рекомендацій Міжнародної експертної ради STRAW (2001) клімактерій включає в себе тривалий проміжок життя від 40 до 70 років. Вікові межі цього періоду індивідуальні, залежать від клінічно-ендокринних характеристик, виконаної репродуктивної функції, перенесеної соматичної патології, стану гепатобіліарної, серцево-судиної та інших систем. Для клімактерію характерне зниження рівня естрадіолу, підвищення рівня ФСГ (індекс ЛГ/ФСГ менше одиниці), зниження рівня інгібіну (особливо типу Б) та глобуліну, який зв’язує статеві стероїди. У постменопаузі домінуючим естрогеном є естрон, який утворюється позагонадним шляхом і біологічно менш активний. Дефіцит естрогенів проявляється чисельними клінічними симптомами. Найбільш ранніми з них є вазомоторні розлади. Вікові зміни урогенітального тракту виникають через два-п?ять років після менопаузи. Відповідно до даних літератури 15% жінок старше 60 років часто відмічають рецидивні інфекції нижніх відділів урогенітального тракту.

Одним із ускладнень постменопаузи є розвиток метаболічних порушень. Метаболічний синдром (МС) – це комплекс взаємопов’язаних порушень вуглеводного та жирового обмінів, а також механізмів регуляції артеріального тиску (АТ) і функції ендотелію, в основі розвитку яких лежить зниження чутливості тканин до інсуліну – інсулінорезистентність (ІР). Це призводить до розвитку таких небезпечних ускладнень, як атеросклероз, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет. Відомо, що ефективність лікування метаболічного синдрому залежить від давності його розвитку. Найкращі результати можна отримати на самому початку розвитку патології, коли зайву вагу слід розглядати не як естетичну проблему, а як сигнал до дії. Тому своєчасна діагностика і лікування метаболічних порушень сприятиме профілактиці розвитку захворювань серцеві-судинної системи, цукрового діабету.

Перелічені зміни чинять значний вплив на якість життя жінки в даному віковому періоді. Тому, проблема лікування клімактеричного синдрому є надзвичайно актуальною, і в останні роки в її рішенні досягнуто значного прогресу.

Матеріал підготувала: доцент кафедри акушерства, гінекології факультету післядипломної освіти БДМУ Світлана Косілова.

Корисно знати