• Українська
  • English
Аскаридоз

Аскаридоз

Аскаридоз являє собою кишковий гельмінтоз, який уражає не лише травну систему, а й дихальну. Захворювання виникає як в дітей, так і в дорослих. Причиною цього гельмінтозу є аскарида людська (Ascaris lumbricoides), яка відноситься до круглих червів (нематод). Вони мають веретеноподібну форму, їх довжина може сягати 40 см. Тривалість життя аскариди 12-24 місяці.

Зараження аскаридами відбувається при недотриманні правил особистої гігієни, а саме: вживання немитих овочів та фруктів, особливо з полів, що удобрювалися фекаліями людей, також недостатня їх термічна обробка, брудні руки. Особливу небезпеку становить ґрунт, адже яйця аскарид здатні там зберігатися роками.

Після потрапляння яєць гельмінта у тонку кишку з нього вилуплюється личинка, яка проникає у кровоносне або лімфатичне русло, мігрує по всьому організму та потрапляє до легень, де росте та розвивається. Потім поступово підіймається по бронхіальному дереву вгору, це викликає у людини кашель. Разом з харкотинням, що заковтується аскарида знову потрапляє у шлунково-кишковий тракт, після чого цикл розвитку повторюється.

Виходячи з життєвого циклу аскарид у клінічних проявах розрізняють дві фази: міграційну та кишкову. При міграційній фазі у хворих підвищується температура тіла до 38,0 °С, виникає свербіж шкіри та поліморфний висип за типом кропивниці. Сухий кашель, задишка та незначне кровохаркання може наштовхувати на думку, що це захворювання дихальної системи. Кишкова фаза може перебігати безсимптомно або супроводжуватися загальною слабкістю, зниженням або підвищенням апетиту, болем у животі, нудотою та діареєю. В окремих випадках аскарида може уражати жовчовивідні протоки та протоки підшлункової залози. Тоді будуть виникати симптоми запалення, застою жовчі та гострого панкреатиту.

Діагностувати аскаридоз можна за допомогою лабораторних досліджень, таких, як: загальний аналіз крові (еозинофілія), рентген органів грудної клітки та виявлення яєць гельмінта у калі. Додатково можна виявити яйця аскарид у легеневому мокротинні та їх ДНК в калі за допомогою ПЛР.

Все лікування аскаридозу зводиться до призначення протигельмінтних препаратів, після застосування яких, аскариди виводяться з організму.

Щоб запобігти зараженню на аскаридоз слід проводити заходи в декількох напрямках, а саме – унеможливити попадання фекалій людини в ґрунт та ґрунтові води. Категорично не можна удобрювати ґрунт фекаліями.

Основою профілактики аскаридозу є дотримання правил особистої гігієни: обов’язкове миття рук перед їжею, миття фруктів та овочів, достатня термічна обробка овочів перед їжею. З метою особистої профілактики не слід пити сиру воду, якщо немає впевненості в чистоті джерела водопостачання.

При перших ознаках симптомів аскарид необхідно звернутися до лікаря і здати всі необхідні аналізи.

 

Пам’ятайте, що захворювання легше запобігти, ніж його лікувати.

 

Матеріали підготувала доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Ірина БАЛАНЮК

 

 

Корисно знати