• Українська
  • English
Особливості місцевого лікування псоріазу волосистої частини голови
Особливості місцевого лікування  псоріазу волосистої частини голови

Особливості місцевого лікування псоріазу волосистої частини голови

Істотна роль у комплексній терапії хворих на псоріаз саме волосистої частини голови

належить зовнішньому медикаментозному лікуванню. Місцеве лікування полягає у призначенні кератолітичних, кератопластичних, глюкокортикоїдних, резорбційних засобів у вигляді мазей, лосьйонів, шампуней, спреїв.

Мазь саліцилової кислоти традиційно застосовувується завдяки її кератолітичній дії. Як у вигляді монотерапії, так і в поєднанні з вугільним дьогтем чи місцевими формами кортикостероїдів, саліцилова кислота (2—10%) допомагає пом’якшити і видалити псоріатичну луску. Вона також підвищує ефективність місцевих кортикостероїдів або вугільного дьогтю шляхом посилення їхньої абсорбції.

Місцеві кортикостероїди є найпоширенішим методом лікуванняA  псоріазу завдяки ефективності, доброму сприйнятті пацієнтами і відносно низькій вартості. Пацієнти ліпше дотримуються призначеного режиму лікування, ніж при застосуванні інших препаратів місцевої дії, оскільки стероїди не подразнюють і не забарвлюють шкіру. Для лікування псоріазу, як звичайно, застосовують найпотужніші препарати у формі лосьону. Ефективність місцевих стероїдів можна поліпшити шляхом накладання оклюзивної плівки поверх голови.

Засоби, що містять вугільний дьоготь, (шампуні, мазі) пригнічують синтез ДНK, діючи, таким чином, як цитостатик. Не зважаючи на неприємний запах, забруднення і подразнення нормальної шкіри, препарати цієї групи відносять до засобів «першої лінії».

Нещодавно до лікувального арсеналу псоріазу увійшли й ретиноїди місцевої дії у формі гелю. Доведено, що останні зумовлюють триваліші ремісії.

Пам’ятайте! Псоріаз неможливо вилікувати, але його перебіг можна і треба контролювати так, щоб його прояви на шкірі були мінімальними, і він не заважав повсякденному життю.

Матеріал підготувала: асистент кафедри дерматовенерології, к.мед.н. Шуленіна О.В.

Корисно знати