• Українська
  • English
Стажування за кордоном – незабутній і корисний досвід
Стажування за кордоном - незабутній і корисний досвід

Стажування за кордоном – незабутній і корисний досвід

Вже протягом двох років БДМУ дає можливість своїм студентам

брати участь у програмі академічної мобільності між вищими навчальними закладами та удосконалення педагогічної й методичної майстерності викладачів Erasmus Mundus MEDEA. За цей час вже декілька студентів побували на навчанні у різних країнах Європи.

Студентка 3 курсу Мельник Анастасія та студентка-інтерн Глуха Марія з радістю поділились своїми враженнями.

Мельник Анастасія: «У минулому році мені випала чудова нагода відвідати Францію і побачити зсередини французьку медицину.

Нас було більше ста студентів з різних куточків світу, кожен зі своєю самобутньою культурою і власними поглядами на професію медика. Кожного дня ми стажувалися в лікарнях, спілкувалися з кращими фахівцями Тулузи. Після обіду нас чекали лекції, довгі години в читальних залах, які плавно перетікали в спільні вечері, обов’язково з колоритом якоїсь країни.

Ця програма дала мені не тільки можливість побачити рівень і висоти іноземної медицини, я змогла в повному обсязі відчути наскільки великий світ і як багато речей ще необхідно побачити і зробити. Я їхала туди за сухими знаннями, приїхала з безліччю нових друзів від Ріо-де-Жанейро і до Токіо. Я вважаю, що такі обміни є необхідними в житті кожної людини, особливо студентів. Адже, вони дають можливість переоцінити певні речі і по новому подивитись на старі істини».

Глуха Марія: «Вже закінчилась моя програма стажування у Charite (м.Берлін, Німеччина), тому коротко пишу про моє перебування у Берліні. Коли я прибула до Берліна, мене зустріли в аеропорту та провели до місця мого наступного проживання, за яким я була зареєстрована. Нас розмістили та в наступні декілька днів організували усі необхідні речі для комфортного перебування.

Берлін дуже гарне місто, яке має досить багато цікавих куточків. Архітектура, скульптури, зоопарки, театри, філармонії, кінотеатри. А прекрасні зелені парки є чудовим місцем відпочинку та занять спортом. Відразу хочу відмітити, що люди у Німеччині дуже приємні, позитивно налаштовані, завжди готові допомогти, відкриті до чогось нового. Я швидко тут набула друзів та добрих знайомих.

Наші організатори часто проводили різні заходи з нами (прогулянка на кораблі, похід до театру, кіно, катакомбів, Берлінер Дом, музею) та надавали поради, чим можна зайнятися у вільний від роботи. Я проходила стажування майже кожного місяця у іншій клініці, у кампусах Charite, клініках Vivantes, та у клініці St. Joseph.

Charite – клініка зі стажем міжнародної співпраці та чудовими новітніми технологіями. Тут я зустрічала досить часто пацієнтів з різних країн, іноді навіть українських лікарів.

Здобула гарний досвід. Опанувала різні навички у роботі з пацієнтами, родичами, медперсоналом та устаткуванням.

Досить цікаво було працювати в операційних, у яких забезпечення більш ніж достатньо, де знаходиться новітня аппаратура, наприклад, робот Давінчі. Часто дозволяли асистувати на операціях печінки, підшлункової залози, ШКТ, щитовидної залози, судинних, гінекологічних операціях, проводити загальне та місцеве знечулення, інтубацію та екстубацію хворих тощо. Також була присутня при конференціях, та відвідувала семінарські заняття.

Для навчання були створені гарні умови: у головних корпусах Charite, були великі бібліотеки з інтернет-доступом, новою літературою та новими публікаціями. У затишних, комфортних та просторих кафе студенти могли випити кави чи з’їсти свій сендвіч, не заважаючи колегам. На завершення мого стажування була організована прощальна вечірка моїми координаторами, під час якої я отримала сертифікат про проходження стажувння в Charithe.

Я щиро вдячна всьому професорсько-викладацькому колективу Буковинського державного медичного університету та Erasmus Mundus за чудовий досвід».

Корисно знати