• Українська
  • English
Раціональне харчування при захворюваннях гепатобіларної системи
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Раціональне харчування при захворюваннях гепатобіларної системи

Раціональне харчування при захворюваннях гепатобіларної системи

Печінка і жовчовивідні шляхи – найважливіші органи

для нормального функціонування людського організму. Разом з тим, вони є найбільш вразливими, оскільки протягом усього життя переробляють і інактивують токсини, отрути, а також продукти розпаду, наражаючись на небезпеку. Саме тому печінка вимагає регулярного очищення і певного захисту. Сьогоднішній спосіб життя людей нерідко ставить роботу печінки під загрозу. Зловживання спиртним, екологічна ситуація, генетичний фактор, використання антибіотиків, сильнодіючих медикаментозних препаратів, дієти, нерегулярне харчування – все це шкодить печінці та жовчному міхурі, тому хронічні захворювання цих органів зустрічаються досить часто. Дієта для жовчного міхура і печінки може дотримуватися і здоровою людиною, в якості профілактики печінкової недостатності, холециститу, гепатиту, фіброзу, цирозу. У медичній практиці вона називається дієтою № 5 за Певзнером, в обов’язковому порядку призначається людям, що страждають хронічними та гострими формами даних захворювань. Крім оздоровчих властивостей, дієта допомагає виробити ефективну корекцію ваги для хворого. Дієта дотримується після видалення жовчного міхура, є життєво необхідною в післяопераційній реабілітації.

Дієта № 5 має багато варіацій , і призначається лікарем залежно від стадії захворювання та стану хворого поряд з медикаментозним лікуванням.

Основним завданням такого раціону є обмеження в жирній їжі і збалансоване вживання білків і вуглеводів. Тому жирні , гострі і копчені продукти виключаються з меню , а повноцінні легкозасвоювані білки і продукти, багаті клітковиною , повинні вживатися частіше і в більшому обсязі . У кожному разі , дотримуючись цієї дієти , не можна займатися переїданням. Інакше , створюється додаткове навантаження на хвору печінку. Харчування має бути дробовим , невеликими порціями і через кожні 3-4 години. Це покращує травлення і засвоєння їжі. Любителям смаженого доведеться відмовитися від своїх уподобань і перейти на більш корисний процес приготування , а саме: на пару , на воді , або тушкування . Якщо є можливість , найкращим варіантом стане придбання пароварки. У ній їжа максимальним чином зберігає всі корисні властивості продуктів. Щодня в раціон харчування мають входити близько2 л води , бажано мінеральної , або свіжовичавлені соки. Категорично заборонено їсти сильно охолоджені продукти , оскільки це веде до скорочення жовчного міхура і порушенню його роботи . Температура приготованих страв повинна бути не нижче кімнатної до помірно гарячої. Іноді за призначенням лікаря можуть вноситися певні коректування. Наприклад , страви основного меню готуються тільки в протертому вигляді , а фрукти і овочі вживаються в сирому .

Тривалість оздоровчої дієти № 5 не має певних меж. Все залежить від конкретного індивідуального випадку і стану хворого. Однак при хронічних захворюваннях таке харчування рекомендовано протягом 2 років , а при хронічних формах гепатиту протягом усього життя .

Ніхто не може змусити хворого готувати і харчуватися за чітко визначеною схемою. Головне, щоб страви щоденного меню включали тільки дозволені переліком продукти і виключали заборонені.

Дозволяється:

  • – Перші страви. Супи на овочевому бульйоні без зажарки , щі з свіжої капусти , супи на основі буряка . Молочні супи на нежирному або розбавленому молоці , круп’яні супи та супи на основі макаронних виробів.
  • – Борошняні вироби . Підсушений пшеничний або житній хліб , печиво і випічка з нездобного тіста.
  • – Страви з м’яса і птиці. При готуванні використовуються нежирні сорти: телятина , яловичина, кролик , індичка , курка у відварному або запеченому вигляді , тушковані або на пару. Бажано цілим шматком або у вигляді парових котлет.
  • – Риба . Нежирні сорти (тріска , щука , судак ) у відварному або запеченому вигляді , а також рибні котлети на пару.
  • – Молочні продукти. Можна вживати в їжу всі вироби на основі молока , але вони повинні бути з мінімальним вмістом жирності і не більше200 г на день.
  • – Жири . У готові страви додаються : вершкове , рослинна , оливкова , соняшникова , кукурудзяна олії в натуральному вигляді без попередньої кухарський обробки .
  • – Яйця . Дозволено не більше одного жовтка в день або двох білків у вигляді парових або запечених омлетів .
  • – Крупи і макаронні вироби. Розсипчасті гарніри з круп , каші на воді або розведеному вдвічі молоці , відварені вермішель і макарони , а також запіканки з круп і макаронів.
  • – Овочі , фрукти та ягоди. Овочі вживаються як у сирому, так і відвареному вигляді. Можна тушкувати , варити на пару , робити салати і багато іншого. Допустимі солодкі ягоди і фрукти.
  • – Солодощі . Цукор , мед , варення , мармелад , пастила .
  • – Прянощі . Кріп , петрушка , лавровий лист , ванілін.
  • – Напої . Вода , мінеральна вода , соки , чаї , неміцний кава з молоком , відвари лікувальних трав.

Забороняються:

  • – М’ясо жирних сортів , копченості , сало , м’ясні консерви та ковбаси.
  • – Жирні сорти риби , рибні консерви , ікра , і всі види солоної та копченої риби .
  • – Жирні молочні продукти.
  • – Щі з кислої капусти , всі супи на основі м’ясних , рибних і грибних бульйонів .
  • – З овочів заборонені: всі бобові , редька , ріпа , редис , цибуля , часник , шпинат , щавель. А також гриби в будь-якому вигляді та мариновані овочі.
  • – Яйця , смажені або зварені круто .

Ну і все те , що логічним чином виключає перелік дозволених продуктів.

Дієта може бути не тільки корисною , але і смачною , якщо поставитися до приготування дієтичних страв з належною майстерністю , фантазією , а головне душею. У захворюваннях печінки важливо пам’ятати , що печінка має колосальну стійкість і великі резерви , вона вміє справлятися з хворобою , і навіть якщо вона серйозно вражена цирозом , то і в цьому випадку зможе виконати свої функції. Важливо просто зробити все можливе , щоб допомогти їй , піклуватися про харчування і всього способу життя. Правильне харчування зможе не тільки допомогти печінці працювати , але ви досягнете призупинення захворювання , і збільшити тривалість свого життя . Тоді навіть найбільш неприємний для вас діагноз не зможе перешкодити вашій життєдіяльності, і нормального способу життя. У даному випадку здоров’я печінки і жовчного міхура у ваших руках.

Їжте правильно, із задоволенням – і будьте здорові!

Матеріал підготували: завідувач кафедри Ілащук Т.О, доцент Васюк В.Л.

Корисно знати