• Українська
  • English
Видатний вчений-психіатр Буковини
Видатний вчений-психіатр Буковини

Видатний вчений-психіатр Буковини

Дищук Іван Петрович (1937-2014) – відомий в Україні і за її межами вчений,

клініцист, педагог, організатор і виконавець наукових досліджень, кандидат медичних наук, доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка Буковинського державного медичного університету, а в останні роки життя – лікар-консультант Чернівецької обласної психіатричної лікарні.

Іван Петрович народився 5 березня 1937 року на Хмельниччині. Закінчивши медичне училище у Камянець-Подільському, вступив у Чернівецький медичний інститут, який закінчив з відзнакою. Після інституту вступив до аспірантури при кафедрі нервових хвороб, керівником якої був перший завідувач кафедри, видатний вчений, професор Савенко С.М., ім’я якої  сьогодні носить кафедра. Після успішного захисту кандидатської дисертації Івана Петровича залишають на педагогічну роботу асистентом кафедри психіатрії Чернівецького державного медичного інституту.

Іван Петрович Дищук є автором більше 100 наукових праць, навчальних посібників, рацпропозицій, патентів  та нововведень.

На підставі успішної педагогічної та наукової діяльності І.П.Дищука призначають завідувачем кафедри психіатрії і неврології в республіці Алжир (м.Оран).

Плідна науково-педагогічна робота Івана Петровича гармонійно поєднувалася із громадською діяльністю. Він був секретарем партійної організації медичного інституту, наставником молодих вчених.

У 1992 році за конкурсом І.П.Дищука обирають завідувачем кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології і по 1998 рік, очолюючи кафедру він був незмінним керівником комплексної науково-дослідної роботи. Поряд з ним на кафедрі впродовж багатьох років працювали досвідчені викладачі та науковці: професор В.М.Пашковський, доценти: Прасол Ю.Г., Рудницький Р.І., Деркач В.Г., Русіна С.М., Карвацька Н.С., асистент Курик В.І.

Лікувально-консультативна робота І.П.Дищука займала в його професійній діяльності особливе місце. Організовані ним клінічні розгляди хворих, на яких завжди були присутні практичні лікарі, проводилися на високому професійному рівні. Своєчасне визначення клінічного діагнозу у свій час забезпечило збереження здоров’я та соціального життя багатьом хворим.

Поряд з успішною науковою, педагогічною та лікарською діяльністю І.П.Дищук проводив громадську та організаційну роботу. Був наставником молодих педагогів, очолював школу молодого викладача в інституті (академії, університеті).

І.П.Дищук є автором словника психіатричних термінів українською мовою, співавтором першого українського підручника з психіатрії для студентів вищих медичних закладів.

Його висока працездатність, інтелігентність, чесність та безкорисливість у відношенні до хворих, співробітників, а також відданість справі медичної науки та охорони здоров’я на Буковині заслужили добру пам’ять у всіх, хто його знав. Життєвий шлях Івана Петровича буде завжди прикладом для прийдешніх поколінь українців.

Матеріал підготували: Курик В.І, Русіна С.М.

Корисно знати


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /var/www/www.bsmu.edu.ua/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /var/www/www.bsmu.edu.ua/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents() #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig() #2 {main} thrown in /var/www/www.bsmu.edu.ua/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51