• Українська
  • English
Звична втомлюваність чи нова хвороба? 7 причин болі в ногах
Звична втомлюваність чи нова хвороба? 7 причин болі в ногах

Звична втомлюваність чи нова хвороба? 7 причин болі в ногах

Після довгої ходьби

біль і втомлюваність –це звичайне явище. Але інколи біль в ногах – це……

1 Причина: Варикоз. Із-за порушення відтоку венозної крові тиск в судинах підвищується і виникає венозний застій. Він і визиває відчуття тяжкості в ногах, тянучу біль, яка підсилюється до кінця дня. Що робити: Відвідати флеболога, зробити УЗД вен. В залежності від стану судин лікар призначить лікування. Для зменшення больових відчуттів можна носити компресійний трикотаж. Вранці протягом 5 хвилин робити кругові рухи стопою. Після робочого дня обливати ноги холодною водою. Все це покращує кровообіг.

2 Причина: Тромбофлебіт. Венозний застій може призвести до утворення тромбу в просвіті вени. Тромбофлебіт супроводжується гострим болем і відчуттям печіння в литкових м’язах. З’являється  почервоніння і набряк. Вени збільшуються і настільки болючі, що до них не можна доторкнутися. Може підійматися температура до 38 градусів. Що робити: негайно іти на прийом до судинного хірурга, зробити ангіосканування і аналізи крові. Ці процедури оцінять ступінь закупорки вен.

3 Причина: Запалення сідничного нерва. Сама часта причина таких болей- грижа міжхребцевого диску і остеохондроз. В результаті є защемлення нервових корінців. Біль розповсюджується по ходу сідничного нерва: від нижньої частини спини в сідницю і далі вниз по задній поверхні ноги аж до пятки. Біль супроводжується по печінням, то похолоданням, то онімінням. Що робити: Пройти консультацію у невролога, при необхідності зробити МРТ.

4 Причина: Остеопороз. Остеопороз- це стоншення кісткової тканини, яка виникає із-за дефіциту кальція. Ноги зводить судоргой, сильні болі в литці. В групі ризку : жінки після 40 років, особливо худенькі і світловолосі, а також курці і кофемани. Що робити: зробити денсітометрію- дослідження щільності кісткової тканини. На основі результатів лікар призначить препарати кальцію.

5 Причина: Цукровий діабет. При цьому захворюванні болі і тяжкість в ногах часто супроводжується судомами в нічний час. Ноги набрякають, здається , що по ним бігають мурашки, виникає відчуття оніміння і поколювання. Шкіра стає сухою і лущиться. Що робити: Необхідно здати аналізи крові на цукор і пройти консультацію лікаря- єндокринолога.

6 Причина: Плоскостопість. Воно може бути не тільки вродженим, але і набутим. При плоскостопості м’язи і зв’язки стопи ослабленні, тому стопа втрачає свою амартизаційну функцію, із-за чого страждають ноги. Вони стають свинцові, швидко втомлюються при ходьбі, постійно болять. Що робити: іти на прийом до ортопеда, при необхідності носити ортопедичне взуття.

7 Причина: Артрит. В стопі більше десятка суглобів, які із-за інфекції починають руйнуватися, виникає запалення. Ноги при артриті болять цілий день, біль то зменшується, то збільшується. Сам суглоб збільшується, шкіра навколо нього червоніє, стає вогняною. Жінки  хворіють в 3 раза частіше. Що робити: Необхідно звернутися до лікаря. Зробити рентген уражених суглобів.

Зовнішні препарати меду: Рецепт1. 1 столова ложка меду, перемішуємо з 2 столовими ложками оливкового масла. Марлю з теплою сумішю накладаємо на уражені суглоби на 1 годину. Процедуру виконуємо 2 рази на день. Рекомендується при всіх ревматичних захворюваннях. Рецепт 2.  Столових ложки квітів шиповника заливаємо 350 мл окропу, лишаємо на 30 хв, проціжуємо, змішуємо з 2 столовими ложками меда. Марлю з сумішю прикладуємо до хворих суглобів на 30-40 хв. Процедуру проводимо 2 раза на день протягом 14-21 дня. Рекомендовано при всіх видах артриту.

Матеріал підготували: доцент кафедри дерматовенерології Гаєвська М.Ю, лікар-інтерн Клюмш А.П.

Корисно знати