• Українська
  • English
Психологія сміху
Психологія сміху

Психологія сміху

Сміх – це така дивна річ, за допомогою якої можна не тільки передати гарний настрій людини,

але і розповісти про її характер. Характер людини видає безліч дрібних деталей, щиро сміючись, людина повністю розкривається, з неї злітає маска, і ось тут-то найпростіше розгадати її характер по сміху. Отож, сьогодні ми поділимося з вами кількома секретами психологів, та розповімо про те, як визначити характер людини по сміху.

Гучний здоровий сміх – ознака гарного здоров’я, сили, відкритої натури. Такі люди дуже доброзичливі, не бояться труднощів у житті.

Беззвучний сміх – ознака розважливості і скритності, від якої нерідко самі і страждають.

Дуже короткий, неголосний сміх – свідчить про поміркованість, силу волі, замкнутість. Такі люди часто бувають хорошими оповідачами, професійними спортсменами, легко справляються з великими навантаженнями.

Шиплячий сміх – ознака злості, скритності, злопам’ятності, заздрості. Такі люди кривдять слабких, люблять сміятися над душевнохворими. Рідко беруть участь у спільній розмові, з великим задоволенням спостерігають з боку за іншими.

Сміх, що закінчується зітханням, свідчить про слабку волю, схильність до істерії, різких перепадів настрою, часто після сміху відразу слідують сльози.

Уривчастий сміх зазвичай буває у нервових людей з нерівним, неспокійним характером.

Тихий, лагідний сміх у м’яких людей зі слабкою волею. Найчастіше такі люди поступливі і м’якосердя.

Грубий сміх – ознака егоїзму, грубості, владності. Нерідко такі люди сміються наодинці з собою.

Якщо людина морщить ніс при сміху, значить вона емоційна і примхлива, що створює оточуючим її людям певні труднощі. Така людина не відрізняється сталістю в своїх почуттях і поглядах на життя.

Звичка закидати голову під час сміху належить довірливій людині з широкою натурою. Такі люди іноді, піддавшись почуттям, роблять несподівані вчинки.

Якщо людина при сміху прикриває рот рукою, то віна боязка і невпевнена у собі. Її можна легко збентежити, вона воліє завжди залишатися в тіні.

Людина, що при сміху доторкається своїх губ мізинцем, має своє уявлення про хороший тон і грації та любить перебувати в центрі уваги.

Голосно і з відкритим ротом сміються рухливі та темпераментні люди, які вміють красиво говорити, але не вміють уважно слухати. Таким людям не завадило б бути трохи стриманішим.

Якщо людина тримається за підборіддя, коли сміється, то вона, найімовірніше, молода душею, незалежно від її фізичного віку. Часто такі люди необачні, і цим користуються оточуючі.

Коли при сміху людина доторкається рукою до свого обличчя або голови, це означає, що вона – фантазер і мрійник. Їй не зашкодить мати більше тверезості і реалістичності в підході до вирішення життєвих проблем.

Людина, що нахиляє голову, перш ніж розсміятися, добросердечна, звикла пристосовуватися до людей, намагається нікого не засмучувати. Її вчинки і почуття завжди під контролем.

Примружується при сміху врівноважена, впевнена в собі людина. Вона наполеглива і діяльна, найчастіше навіть більше, ніж потрібно.

Ну, а якщо у людини немає певної манери сміятися, і вона завжди це робить по-різному, то це індивідуаліст. Такі люди не схильні до навіювань і часто нехтують думкою і поглядами оточуючих.

Сміх подовжує життя

По-перше, під час сміху людина задіює 80 різних м’язів. Погодьтеся, досить непоганий показник. Враховуючи цей факт можна вважати, що сміх є певним тренажером для всього організму. При цьому заняття на ньому не настільки утомливі, як на біговій доріжці, Та й настрій під час таких тренувань тільки поліпшується. За цими даними можна зробити висновок, що регулярний сміх змушує організм тренувати себе, а як всім відомо регулярні тренування призводять до підвищення загального тонусу організму, піднімає рівень його опірності до всіляких інфекцій і бактерій, а також сміх викликає інші різним позитивних факторів, які тільки підтверджують, що сміх продовжує життя.

По-друге, під час того, як людина сміється, в його організмі виділяється гормон радості. Він не тільки допомагає людині відчувати себе набагато краще, але і підвищує імунітет. Постійно висока концентрація даного гормону в організмі підвищує імунітет, дозволяє людині дивитися на виникаючі перед ним труднощі з більш позитивної точки зору.

Взагалі, сміх – це хороші ліки від недуг. Як говорив відомий письменник, а за сумісництвом лікар, Антон Павлович Чехов: «всі хвороби від нервів» і з ним важко не погодитися. Варто тільки подивитися на тенденцію зростання числа всіляких захворювань за часів економічної і політичної нестабільності, як висновок напрошується сам собою. Чим більше ми нервуємо, тим більше болячок у нас з’являється. Сміх же своїм чудотворним дією допомагає людині сприймати навколишню дійсність більш спокійно.

Матеріал підготували: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, к.мед.н. Юрценюк О.С., асистент кафедри Ротар С.С.

Корисно знати