• Українська
  • English
Чи правильно ми вибираємо засоби гігієни своїм дітям. Частина 2

Чи правильно ми вибираємо засоби гігієни своїм дітям. Частина 2

 Продовжуючи тему вибору засобів гігієни для дітей, актуальним є вибір зубних щіток. Заведено вважати, що одна половина успішного догляду за ротовою порожниною залежить від регулярного чищення зубів, а друга — від правильно підібраної зубної щітки.

Зубні щітки для дітей найчастіше виконані в яскравому дизайні й невеликого розміру, щоб комфортно поміщатися в роті малюка.

Головні критерії вибору зубної щітки такі:

  • Щетина має бути тільки м’якою, закругленою та синтетичною, щоб не пошкодити крихку емаль молочних зубів. Довжина щетини має бути не більше 11 мм. Вибирайте рівномірний ворс, щоб тиск на зуби був однаковим.
  • Розмір ручки повинен відповідати долоні дитини й не ковзати в ній.
  • Дизайн має бути барвистим, щоб привертати увагу малюка. Форма головки щітки має бути округлою, щоб не травмувати ясна. Розмір повинен відповідати ширині приблизно двох зубів. Довжина основної частини — від 18 до 25 мм, а ширина — 7–8 мм.

Вибираючи дитячу зубну щітку, орієнтуйтеся на рекомендований вік, який вказується на пакуванні. Це основне правило вибору.

 

Гігієна ротової порожнини дітей від народження й до року

Очищати ротову порожнину малюка можна за допомогою серветок або напальчників із силіконовим рельєфом.

 

 

 

Дентальні серветки зроблені з нетканого матеріалу без жорстких швів. Вони дозволяють обережно очищати ясна малюка. Ліпше вибирати серветки з просоченням ксиліту.

 

 

 

 

Щітки-напальчники являють собою ковпачок із незначними щетинками або рельєфом із силікону. Батьки одягають ковпачок на свій палець, додають спеціальний гель або дитячу зубну пасту та обережно очищають зубки малюка.

 

Гігієна ротової порожнини дітей від одного року

У цей період важливо привчити дитину самостійно чистити зуби за допомогою справжньої зубної щітки, як у дорослих, і виробити звичку робити це щодня.

Зубні щітки для цього віку мають маленькі головки зі щетиною та зручними ручками. Хоча малюки ще не володіють необхідною моторикою для повноцінного чищення, але імітація цього процесу виробляє основу звички.

Гігієна ротової порожнини дітей від п’яти до восьми років

 

У цьому віці вже йде повноцінна підготовка до самостійного догляду за зубами. Щітки для діток повинні бути вже з тонкою ручкою.

Вже до шестирічного віку дитина повноцінно опановує умінням чистки зубів. Але батькам таки слід контролювати цей процес, щоб очищення було якісним.

 

Гігієна ротової порожнини дітей старше восьми років

 

Щітки для цього віку вже більше схожі на дорослі, але мають не таку велику очищувальну головку. Дитина старше восьми років може якісно чистити зуби механічними або електричними зубними щітками.

 

Час заміни зубної щітки настає тоді, коли щетинки деформуються, проте не пізніше трьох місяців від початку використання. Статистика показує, що дитячі зубні щітки змінюються частіше за дорослі.

 

Хто має вдома дітей, той прекрасно розуміє, що змусити дитину почистити зуби не така легка справа, а почистити якісно – майже не можливо. Виробники пропонують чималий вибір електричних щіток для дітей, які насправді є «розумними». Адже вони мають всередині вбудований таймер, який здебільшого встановлюють на 3 хвилини, та звуковий сигнал, який вказує на завершення процесу. Окрім, є електричні зубні щітки, що з’єднуються з гаджетом за допомогою Blutooth та в спеціалізованому мобільному додатку можна простежити результати чищення зубів та помилки в догляді за ротовою порожниною.

 

Обираючи електричну щітку для дитини, зверніть увагу на такі деталі:

  • варто купувати щітки з віковим діапазоном 2-3 роки (наприклад, варіант з діапазоном 3-10 років – поганий вибір);
  • щітки на батарейках гарні для малих дітей, а моделі на акумуляторах підійдуть для старших;
  • жорсткість щетини залежить від віку дитини: дітям до 5 років рекомендуються вироби з м’якою щетиною (soft, extra soft), після – середньої жорсткості (medium);
  • дитяча щітка повинна бути легкою, інакше рука дитини буде втомлюватися і якість очищення помітно знизиться;
  • довга ручка щітки хороша для малюків, яким ще допомагають батьки при чищенні зубів, дітям старшого віку – ліпше придбати виріб з короткою ручкою;
  • обирайте щітку з маленькою і закругленою формою головки, щоб не пошкодити слизову;
  • відмовтеся від покупки ультразвукових щіток – вони руйнують слабку емаль дитячих зубів. А ось звукові щітки цілком припустимі, оскільки більш безпечні.

Для електричних зубних щіток не підходить паста, яка використовується при чищенні звичайною щіткою. Оптимальне вирішення – паста з меншим коефіцієнтом абразивності (RDA). Якщо для звичайної щітки підійде паста з індексом RDA 75, то для електрощітки – з RDA 50. 1-2 рази на тиждень для видалення чорного нальоту можна використовувати пасту з RDA 100-120.

 

Не так важливий тип щітки, як підхід до чищення.

Якщо чистити зуби правильно, ретельно і регулярно, то навіть звичайна мануальна щітка буде знімати наліт не гірше електричної.

Будьте здорові!

 

 

Матеріал підготували: проф. Годованець О.І., доц. Котельбан А.В., доц. Митченок М.П., ас. Вітковський О.О.

 

Корисно знати