• Українська
  • English
Рослини на захисті імунної системи
Рослини на захисті імунної системи

Рослини на захисті імунної системи

Прийнято вважати, що імунний захист у нас знижується ближче до кінця зими,

і що в цей час слабшає весь організм. Це насправді так – для більшості людей, але імунітет потребує підтримки не тільки взимку. Захворіти можна і навесні, і восени, і спекотним літом. Збудники хвороб – бактерії та віруси оточують нас завжди, але одні люди при цьому залишаються здоровими, а інші хворіють по декілька разів на рік, незалежно від погодних умов та клімату.

Зрозуміло, при такому здоров’ї варто пройти повне обстеження й встановити точну причину схильності до таких захворювань, але імунітет підтримувати потрібно завжди. Для цього необхідно намагатися дотримуватися режиму дня, правильно харчуватися, а також звернути увагу на цілющі трави: рослин, які стимулють імунітет, на світі багато, і в Україні їх теж не бракує, треба тільки навчитися використовувати їхню природну силу.

В офіційній медицині широко використовується багато імуностимулюючих та імуномодулюючих рослини, але застосовувати їх самостійно треба обережно – будь-яка з них може викликати алергічну або іншу небажану реакцію, особливо якщо наявні хронічні захворювання.

До того ж багатьох людей сильно збиває плутанина в термінах: чим відрізняються імуностимулятори від імуномодуляторів, але ж є ще й імунокоректори. І що ж, зрештою, потрібно приймати, щоб імунітет зміцнити?

Взагалі-то всі згадані вище препарати імунітет зміцнюють, але діють по-різному, і ось тому необхідно щодо цього радитися з лікарем – він точно визначить, препарат якої саме групи вам потрібний.

Часто люди вважають всі ці терміни синонімами, але в їхньому впливі на організм є істотна різниця: якщо імуностимулятори змушують організм виробляти додаткові імунні клітини, то імуномодулятори змінюють роботу всієї імунної системи або її окремих ланок. Тільки імунологи можуть пояснити все це, але й вони кажуть, що імунна система людини дуже складна для вивчення.

Імунокоректори ж впливають на організм так, що він сам починає виробляти гормони, необхідні для активної роботи імунної системи. Діють ці препарати, на відміну від тих же імуностимуляторів, досить м’яко. Таким чином, без кваліфікованих порад фахівця краще нічого собі не призначати.

Ехінацея пурпурова

Ехінацея пурпурова (Echinacea purpurea) – багаторічна трав’яниста рослина родини айстрові (рис. 1). Це відома цілюща рослина, в тому числі й як імуностимулятор, що підвищує у крові кількість речовин, які підсилюють активність фагоцитів – клітин, що поглинають все, що шкідливо для організму – бактерії, чужорідні частинки, вмираючі клітини тощо. Впливає ехінацея на неспецифічний імунітет, даний нам від народження, тому досить широко застосовується у комплексному лікуванні дітей та дорослих. Речовини, які в ній містяться, пригнічують розмноження вірусів грипу та герпесу, стрептококів та стафілококів й навіть кишкової палички.

Настоянку ехінацеї легко купити в аптеці, тому тут ми наведемо рецепти приготування настою і відвару.

Настій: подрібнену траву ехінацеї (1 ст.л.) залити 250 мл окропу, нагріти на водяній бані впродовж 15 хвилин, зняти, охолодити до кімнатної температури, процідити й віджати. Настій приймати 3-4 рази на день по 1/3-1/2 склянки.

Відвар: подрібнене коріння заливають окропом (1,5 склянки) і варять на водяній бані півгодини; охолоджують, проціджують, віджимають та приймають по 1-2 ст.л. 3-4 рази на день до їжі.

Протипоказана ехінацея при колагенозах – захворюваннях сполучної тканини, туберкульозі, лейкозі, розсіяному склерозі, підвищеної чутливості; вагітним, матерям-годувальницям та дітям віком до 1 року.

Родіола рожева

Дуже відомі своїми імуностимулювальними властивостями рослини родини аралієві – до цієї групи рослин належать такі ефективні адаптогени, як женьшень, елеутерокок, заманиха тощо, а також представник родини лимонникові лимонник китайський.

Подібними властивостями володіє також родіола рожева, або золотий корінь (Rhodiola rosea) – багаторічна невисока рослина родини товстолистих, яку теж вважають адаптогеном (рис. 2). Рослина має стимулювальний вплив на імунітет, підвищує опірність організму, поліпшує розумову та фізичну працездатність.

У домашніх умовах можна приготувати настоянку: 50 гподрібнених коренів заливають 40%-ним спиртом і на 2 тижні ставлять у тепле і темне місце. Потім проціджують і приймають 3 рази на день, по 20-30 крапель за півгодини до їжі. При схильності до гіпертонії і підвищеній нервовій збудливості починати треба з 5 крапель, а через тиждень, якщо все нормально, збільшити дозу до 10-15 крапель за один прийом.

Зозулинець плямистий

Зозулинець плямистий (Orchis maculata) – багаторічна трав’яниста рослина родини орхідні, його ще називають дикою орхідеєю, зозулині слізки тощо, рослина належить до зникаючих видів.

Ослабленому організму він допомагає зміцнити імунітет, додає сили для боротьби з важкими хворобами і допомагає після них відновитися.

Для приготування засобу, що підвищує імунітет, треба змішати 1 ч.л. порошку з висушених бульб зозулинця з теплою кип’яченою водою (9 ч.л.), потім додати гарячу кип’ячену воду (90 ч.л.), і збовтувати суміш якомога ретельніше близько 10-15 хвилин, поки маса не стане желеподібною. Приймати цю суміш треба по 1 ч.л. під час їжі, 3-4 рази на день.

Продукти з в’яжучими властивостями під час прийому зозулинця треба виключити з харчування, інакше слизи, які містяться в суміші, не будуть ефективними. Готувати засіб треба кожні 2-3 дні, зберігати у прохолодному місці.

Бузина чорна

Бузина чорна (Sambucus nigra) – гіллястий кущ або невелике деревце родини бузинові. Бузина не належить до рідкісних рослин, але її теж вважають корисною для імунітету – вона володіє антисептичними і протипростудними властивостями; медики відносять її до імуномодуляторів; на її основі створюється багато ліків.

Чай із квіток бузини чорної заспокоює, допомагає відходженню мокротиння, має сечогінну, потогінну, жарознижувальну дію, а також стимулює активність імунних клітин. Пити його треба перед сном, у гарячому вигляді: склянкою окропу заварити 1 ст.л. квіток, настояти в теплому місці впродовж 45 хвилин, процідити й відразу випити.

Матеріал підготував: доцент кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії Степанчук В.В.

Корисно знати