• Українська
  • English
Кір – небезпечна хвороба
Кір – небезпечна хвороба

Кір – небезпечна хвороба

Джерелом зараження при корі є хвора на цю недугу людина. Хвора на кір людина стає заразною ще за 2-3 дні до появи перших симптомів хвороби і виділяє збудників у довкілля до 5-го дня від появи висипань.

Зараження кором здорової людини відбувається при вдиханні мікрочастинок слизу та слини, виділених хворим. Зараження кором відбувається не лише за тісного контакту, але й за перебування на відстані декількох метрів від хворого. Кір це надзвичайно висококонтагіозне захворювання. Хвора на цю недугу людина перебуваючи на роботі чи заняттях, заражає практично всіх оточуючих, тому ця інфекція особливо швидко поширюється в навчальних закладах.

До кору сприйнятливі всі люди, які не мають імунітету (не щеплені та ті, що раніше не хворіли). Перенесений кір залишає по собі стійкий пожиттєвий імунітет. Повторні випадки хвороби не зустрічаються. Поствакцинальний імунітет оберігає від захворювання впродовж 10-15 років.

Симптоми хвороби

З моменту зараження вірусом кору до появи перших клінічних ознак хвороби проходить від 8 до 17, в середньому 9-11 днів. Захворювання починається гостро з ознобу, підвищення температури тіла до 38-39°С.

Впродовж кількох годин утруднюється дихання через ніс, з’являються сухий кашель, світлобоязнь, ріжучий біль в очах. На 4-й день хвороби (рідше на 3-й чи 5-й день) з’являється висипка на шкірі.

Висипка виникає поетапно: спочатку на шкірі обличчя, шиї та верхній частині спини і грудей, в наступний день поширюється по тулубі та стегнах, ще через день – з’являється на гомілках. В частині випадків кір може ускладнюватися ларингітом, бронхітом, пневмонією, отитом, гайморитом, енцефалітом, менінгітом, які можуть призвести до смерті хворого.

Найбільш надійний метод профілактики кору – вакцинація. Плановій вакцинації підлягають діти у віці 1 та 6 років. За епідпоказами щеплюють всіх осіб до 30 років, які були в контакті з хворим на кір і раніше не були щеплені та не хворіли.

Крім цього кір може суттєво обтяжувати перебіг вагітності та негативно впливати на внутрішньоматковий розвиток плода. Якщо не виникли ускладнення захворювання завершується одужанням на 9-10 день. Пігментація в місцях висипки зберігається 1-1,5 тижня.

Матеріал підготував: Юрій Рандюк, доцент кафедри внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати