• Українська
  • English
Інтернет-залежність – це теж хвороба
Інтернет-залежність – це теж хвороба

Інтернет-залежність – це теж хвороба

У сучасному світі все більшу роль відіграє діяльність людини як чинника, що може змінити природний плин подій на планеті. Значною мірою технологічний прогрес та глобалізація несуть у собі негатив. Одним із таких негативних явищ є хвороба XXI століття, штучно створена людиною, а саме – інтернет-залежність.

Інтернет-аддикція (від англ. addiction – схильність, звичка) – це нав’язливе прагнення до застосування інтернету, його надмірне використання та проведення великої кількості часу в мережі.

Датою появи інтернету прийнято вважати 29 жовтня 1969 року, і більш ніж за 40 років суспільство не тільки звикло до інтернету, який змінив наш світ у багатьох аспектах, але і стало залежним від нього. Важливими чинниками формування залежності є особливості людського характеру, такі як тривожність, схильність до депресії, підвищена образливість, вразливість, низька самооцінка, погана стресостійкість, втеча від проблем.

Люди, які страждають комп’ютерною залежністю, як правило, не вміють будувати стосунки з соціумом і протилежною статтю, погано контактують з великими групами людей.

Втеча в інтернет-середовище є одним зі способів пристосування до оточуючого середовища.

Відчуваючи складнощі в вираженні емоцій, контактах з близькими та друзями, індивід намагається уникати ситуацій, де йому буде некомфортно, шукає більш безпечний, опосередкований спосіб взаємодії із оточенням. Інтернет-середовище слугує також засобом самозахисту від поганого настрою, почуття болю і приниження.

Залежні від комп’ютера та інтернету часто почуваються самотніми, відчувають нестачу взаєморозуміння з боку близьких людей, пов’язану з цим емоційну напруженість і тривогу. Характерно, що початок проявів комп’ютерної залежності відбувається в шкільні роки, а її розпал – під час навчання в університеті, коли індивід відчуває гостру необхідність у прийнятті самостійних рішень.

Лікування інтернет-залежності – річ доволі непроста

В США у 2009 році було відкрито першу у світі спеціальну клініку. Згодом мережа таких закладів набула широкого розповсюдження по всьому світу. Варто зазначити, що вчені утоточнюють поняття «інтернет-залежність» та «ігрова залежність», адже симптоматика та методи лікування є подібними з високим рівнем достовірності.

Симптоми інтренет-залежності

Це відхилення не може протікати без очевидних симптомів, тому пропонуємо вам перелік факторів, за допомогою яких можна визначити інтернет-залежність:

постійне бажання бути онлайн;

роздратований стан при відсутності доступу до мережі;

відсутність бажання відволікатися від віртуального простору;

порушення уваги;

недотримання вимог особистої гігієни;

відмова від їжі або нерегулярне харчування;

відмова від «живого» спілкування;

конфлікти з оточуючими, які не розділяють надмірне захоплення інтернетом;

готовність вкладати власні кошти в комп’ютер та інтернет (не пов’язані з роботою).

Психіатри наводять наступні п’ять видів пристрастей у мережі:

кіберсекс;

віртуальні знайомства;

мережеві ігри на гроші;

рольові онлайн-ігри;

інтернет-серфінг.

Інтернет-аддикцією страждають від 2 до 10% усіх користувачів мережі, а групою ризику є підлітки та сором’язливі, тривожні особистості з заниженою самооцінкою, переважно інтроверти. Дану залежність можна діагностувати на ранніх етапах та вилікувати.

Ми пропонуємо Вам пройти тест для виявлення інтернет-залежності.

Позначте твердження, які Вам підходять:

1. гарне самопочуття або ейфорія за комп’ютером;

2. неможливість зупинитися;

3. збільшення кількості часу, проведеного за комп’ютером;

4. нехтування сім’єю і друзями;

5. відчуття порожнечі, депресії, роздратування не за комп’ютером;

6. брехня вчителям або членам сім’ї про свою діяльність;

7. проблеми з роботою або навчанням;

8. сухість в очах;

9. головні болі за типом мігрені;

10. болі в спині;

11. нерегулярне харчування, пропуск прийомів їжі;

12. нехтування особистою гігієною;

13. розлади сну, зміна режиму сну.

0-3 – Ви мудрий користувач інтернету. Можете подорожувати по мережі скільки завгодно довго, тому що вмієте контролювати себе.

4-7 – У вас є деякі проблеми, пов’язані з надмірним захопленням інтернетом. Якщо ви не зверніть на них уваги зараз – надалі вони можуть заповнити все ваше життя.

8-13 – Використання інтернету викликає значні проблеми у вашому житті. Вам потрібна термінова допомога психолога.

Залежність від інтернету, як боротися?

Щоб не стати рабом Всесвітньої павутини, повірте, що ваша залежність – це неприємна реальність. Порахуйте, скільки годин на добу ви проводите перед комп’ютером і що можна було б встигнути зробити за цей час. Це не означає, що потрібно зовсім відмовитися від відвідування сайтів і перегляду електронних листів, але спробуйте скоротити цей час до мінімуму. Кожен раз, коли включаєте ноутбук (комп’ютер), відзначайте час початку і закінчення роботи на ньому – так ви зможете реально побачити, скільки цінного часу поглинають цікавість, нудьга і байдикування. Намагайтеся ефективно проводити свій кожен день.

Якщо не вистачає сили волі на самоконтроль, то спробуйте візуально звернути увагу свого мозку на цю проблему. Досить повісити стікери з наказами вимкнути комп’ютер або не заходити на такі-то сайти.

Якщо ви у вільний час любите побродити по просторах соціальних мереж, то попросіть адміністратора фірми, в якій працюєте, відключити вам доступ в Інтернет на час обідньої перерви, чесно зізнавшись у своїй залежності.

У випадку, коли ви працюєте в домашніх умовах, спробуйте зіграти на своїй ощадливості: скільки грошей доведеться сплатити за додатковий час перебування в мережі і витрачену електроенергію.

І це не дуже допомагає? Тоді, напевно, слід завести собі домашнього улюбленця, а краще – кількох, щоб виділяти час для догляду за ними (годування, вигул, прибирання, походи до ветеринара на вакцинацію тощо). Якщо шкода витратити свої «кровні», то попросіть друзів вам на день народження подарувати обрану живність – тоді вже нікуди не подінешся, доведеться доглядати. Уявіть, що наші брати менші доставлять багато приємних хвилин, які навіть не зрівнятися зі звуком надходження повідомлення в аську.

Нічого з перерахованого вище не допомагає, а на тварин у вас просто алергія? Тоді є ще одна цінна порада: сходіть на прийом до психолога, поспілкуйтеся з ним, щоб стало зрозуміло, з якої причини ви ігноруєте спілкування, прагнете «оселитися» в Інтернеті і чого конкретно вам не вистачає в реальному житті.

НЕ бійтеся, адже психологи не будуть лікувати вас таблетками і уколами, а спробують розібратися з душевними комплексами. Іноді люди замикаються в собі через зайву самокритичність або ж невпевненості в собі, надуманих комплексах з приводу свого розуму або зовнішності.

Спробуйте зайнятися чимось глобальним, що здатне змінити весь ваш розпорядок дня, наприклад, зробіть ремонт. Спробуйте відновити стосунки зі старими друзями, ходіть частіше в гості, відвідуйте суспільні місця.

Щоб поступово відійти від віртуальних контактів, слід:

замість повідомлення зателефонувати людині;

привітати з днем народження поштовою листівкою, а не електронним способом;

фотографії не зберігати в пам’яті комп’ютера, а сходити і роздрукувати у фотоательє;

не вишукувати пісні улюблених виконавців на різних сайтах, а сходити на концерт і насолодитися виконанням творів «вживу».

Задумайтеся, а як же раніше люди обходилися без комп’ютера? Адже жили ж і не «дурніші» були. Народжували дітей, успішно навчалися, добре працювали, багато винаходили… Звичайно, в бібліотеках були черги, а читальних залах перебувало багато народу, а віртуального простору на той час зовсім не існувало. Може, і сьогодні не варто свій настільки дорогоцінний життєвий час витрачати дріб’язкові новини, щоденне листування і безрозсудне бродіння на сторінках мільйонів сайтів?

Матеріал підготували: доцент кафедри нервових хвороб, психіатрії та медичної психології ім. С.М.Савенка, к.мед.н. Юрценюк О.С., асистент кафедри Ротар С.С.

Корисно знати