• Українська
  • English
Меланома шкіри – одна із найнебезпечніших злоякісних пухлин
Меланома шкіри – одна із найнебезпечніших злоякісних пухлин

Меланома шкіри – одна із найнебезпечніших злоякісних пухлин

Меланома шкіри – злоякісне утворення в шкірному покриві, що розвивається з пігментних клітин, які виробляють меланін. Пігментні клітини присутні у кожної людини, від них залежить колір шкіри, наявність або відсутність невусів, родимок, веснянок.

 

За даними літератури меланома становить приблизно 1% від числа усіх злоякісних новоутворень. Зустрічається приблизно у 5 осіб на кожні 100 тис. населення, у жінок набагато частіше, ніж у чоловіків.

За даними зведеної статистики у Чернівецькій області впродовж 2016 року виявлено 32 випадки меланоми шкіри, з яких 3 особи мали ІІІ-IV стадії захворювання.

У переважній більшості випадків меланома виникає на відкритих ділянках шкіри, найбільшого потрапляння сонячного ультрафіолетового опромінення. У жінок новоутворення локалізується переважно на шкірі нижніх кінцівок, а у чоловіків – на тулубі.

Чинниками, які підвищують ризик розвитку меланоми, є світла шкіра, волосся, очі. Часте перебування на сонці, велика кількість родимок (понад 100). Наявність великих родимок, з нерівними краями та нерівномірним забарвленням.

Меланома шкіри є доступною для масового візуального огляду. Кожна людина раз на місяць повинна здійснювати самостійний огляд доступних ділянок шкіри, особливо звернути увагу на зміни, що сталися з пігментними утворами, порівняти їх з результатами попередніх обстежень.

Якщо особа належить до групи високого ризику виникнення меланоми шкіри необхідно раз на рік проводити огляд у лікаря онколога або дерматолога.

Тест “АBCDE”

Оскільки меланома в початковій стадії росту подібна до пігментної плями або родимки, то за допомогою досить простого тесту “АBCDE” можливо запідозрити злоякісний ріст під час самостійного огляду.

“A” – асиметрична конфігурація утвору (якщо родимку умовно розділити вертикальною або горизонтальною віссю, то в результаті повинні вийти дві рівні половинки).

“B” – неправильні краї утвору (край родимки повинен бути гладкий, без зазубрин та нерівностей).

“C” – зміна кольору (він також повинен бути однорідним, рівномірним, різні вкраплення і прожилки, перехід одного відтінку коричневого в іншій, а тим більше чорні, червоні, сині, сірі відтінки).

“D” – збільшення розмірів (діаметру) пігментного утвору (більш висока небезпека великих родимок, але важливо також стежити за процесом змін у розмірі).

“E” – еволюція будь-якого із вищепредставлених ознак (А, В, С, D) в динаміці (родимки протягом людського життя можуть зникати і виникати, це нормальний процес, але якщо ви помічаєте його стрімкість, це привід звернутися до лікаря).

Також, важливо стежити за наявністю таких динамічних процесів у родимці, як кровоточивість, виразкування, лущення та свербіж.

Якщо при самообстеженні у Вас виникла підозра стосовно наявності хоча б одного симптому, то необхідно негайно звернутися до лікаря онколога або дерматолога.

З метою запобігання переродження пігментних невусів необхідно уникати їх травматизації, підвищеної інсоляції, ні в якому разі не займатися самолікуванням. Для профілактики меланоми необхідно якомога менше перебувати на відкритому сонці. Крім того, варто застосовувати захисні косметичні засоби.

Меланому на ранній стадії візуально розпізнати досить складно, а виконати біопсію – небезпечно. За результатами дерматоскопії незавжди можна адекватно оцінити характер родимки. Тому видалення небезпечних родимок – вельми простий і доступний процес, своєчасне його проведення дає змогу врятувати життя.

Лікування меланоми необхідно проводити в умовах онкологічного диспансеру, із застосуванням сучасних методів підтвердження діагнозу, комплексу спеціальних лікувальних заходів та диспансерного спостереження.

Обласним онкологічним диспансером постійно приділяється увага ранньому виявленню меланоми. Лікарі мають все необхідне для своєчасної діагностики даного захворювання. Для консультації можна звернутися на кафедру онкології та радіології ВДНЗ України “Буковинський державний медичний університет” або у поліклініку Чернівецького обласного клінічного онкологічного диспансеру.

Матеріал підготували: співробітники кафедри онкології та радіології Іващук Олександр Іванович, Бодяка Володимир Юрійович, Постевка Ірина Дмитрівна, Унгурян Володимир Петрович, Гушул Іван Ярославович, Чупровська Юля Ярославівна

Корисно знати