• Українська
  • English
Як налаштуватись на роботу після тривалих вихідних
Як налаштуватись на роботу після тривалих вихідних

Як налаштуватись на роботу після тривалих вихідних

Досить поширеною є думка про те, що чим інтенсивніше людина працює, тим більш повноцінного відпочинку потребує.

Проте після тривалих святкових днів чи відпустки буває досить важко адаптуватися до робочого режиму, ввійти в звичний ритм. Вихід на роботу після тривалої перерви може супроводжуватися так званим „поствідпустковим синдромом”, симптомами якого є підвищений рівень тривоги, швидка втомлюваність, головний біль, переважання негативних емоцій, зокрема гніву, суму тощо. Часто відчуття відпочинку зникає в перші робочі будні трудового тижня, а через один-два тижні мінімізуються позитивні враження від відпустки загалом. Рівень працездатності в перші постсвяткові дні невисокий і для його відновлення потрібен певний час.

Варто пам’ятати, що людина поступово адаптується до святкових днів чи відпустки, а також поступово входить у робочий режим.

З мандрівки рекомендується повертатися за 2-3 дні до початку робочого тижня. Бажано в останні дні перед виходом на роботу повертатися до звичного часового робочого режиму.

БорисюкА.С.“До роботи слід долучатися поступово” – рекомендує психолог Алла Борисюк.

У перші дні після відпустки не варто розпочинати великі проекти, братися за виконання складних завдань і затримуватись на роботі до пізньої години. Провітріть кабінет, приберіть робочий стіл, обміняйтеся враженнями з колегами від проведення святкових днів, поміркуйте над новими ідеями та обговоріть їх, напишіть список завдань, розставивши пріоритети, складіть план роботи. Обов’язково заплануйте приємні для себе справи, що додадуть енергії та допоможуть налаштуватися на позитив. Також легшій адаптації до робочого ритму сприятиме спілкування з приятелями, обмін позитивними враженнями, планування наступних вихідних.

Якщо ж на роботу виходити зовсім не хочеться, то це привід, щоб замислитись над тим, чи підходить вам робота,  чи хотілося б змінити заклад або сферу зайнятості. Причина поствідпусткового синдрому часто полягає у незадоволенні своєю роботою. У такому випадку період після відпустки може бути найкращим часом для пошуку нової роботи.

Нехай робота буде цікавою, улюбленою та приносить задоволення!

Матеріал підготувала Алла Борисюк, професор кафедри психології та соціології БДМУ

Корисно знати