• Українська
  • English
День українського козацтва
День українського козацтва

День українського козацтва

14 жовтня в Україні відзначається День захисника України – День українського козацтва.

 

Зазначене свято встановлено, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення.

Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато наукових книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави – гімні України.

Козак в уявленні українця – це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.

Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї. Цікаво, що святкування Дня українського козацтва співпадає зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з її іконою.

14 жовтня – День захисника України

це свято, яке об’єднує різні покоління наших мужніх захисників української держави, людей, які боролися за волю народу і незалежність рідної землі. У минулому – це запорізькі козаки та воїни УПА, сьогодні це – воїни антитерористичної операції, які в цей час мужньо та самовіданно відстоюють територіальну цілісність і суверенітет України. В цей день вшановують мужність та героїзм усіх, хто віддав своє життя захищаючи мир та спокій на рідній землі.

Ми завжди пам’ятатимемо про мужність та героїзм захисників незалежності і територіальної цілісності України.

Матеріал підготував: Володимир Волошин, асистент кафедри медичної біології та генетики

Корисно знати