• Українська
  • English
Фармакологія в спортивній практиці

Фармакологія в спортивній практиці

Безсумнівно заняття спортом приносять значну користь здоров’ю людини,  проте значне збільшення кількості, тривалості та інтенсивності тренувань посилює навантаження на організм, що може призвести до порушення функцій органів та систем, розвитку патологічних станів.

Останнім часом, особливо активно розвивається така галузь медицини, як спортивна фармакологія, завданням якої є відновлення організму після важких фізичних навантажень, підтримка його в період зниження імунітету та захист від несприятливого впливу навколишнього середовища. До лікарських засобів для відновлення фізичної працездатності у спортивній медицині висуваються ряд вимог, а саме: висока ефективність, мінімальна токсичність, можливість багаторазового застосування та відсутність ефекту післядії. Ці препарати дозволяють спортсменам підвищити свою працездатність за рахунок прискореного процесу відновлення.

Важливим напрямком підготовки спортсменів, окрім раціонального режиму фізичної активності є комплексна програма відновлення організму після фізичних навантажень, за допомогою певних лікарських препаратів:

  • лікарські засоби енергетичної дії застосовують для відновлення енергії, витраченої під час інтенсивних фізичних навантажень, вони активізують діяльність ферментної системи та підвищують стійкість організму до гіпоксії. До цієї групи належать АТФ-лонг, калію оротат, рибоксин, неотон, аспаркам, панангін та ін.
  • гепатопротектори (есенціале, карсил, галстена, гепабене, метіонін, плоди розторопші плямистої) захищають клітини та мембрани від пошкодження і стимулюють регенерацію гепатоцитів, покращуючи функцію печінки, сприяють виведенню продуктів розпаду, що утворюються при інтенсивних фізичних навантаженнях.
  • адаптогени (препарати на основі женьшеню, лимонника, родіоли, левзії, елеутерококу, аралії, заманихи) використовують для адаптації організму до несприятливих умов навколишнього середовища. Ці лікарські засоби стимулюють центральну нервову систему, підвищують фізичну працездатність, знижують рівень глюкози в крові та активізують діяльність надниркових залоз. Застосування адаптогенів підвищує стійкість організму до вірусів та інших інфекційних агентів, покращує апетит і самопочуття. Вони широко використовуються при лікуванні виснажливих станів, гіпотонії та вегето-судинній дистонії.
  • вітамінні засоби широко використовують у спортивній практиці для відновлення працездатності та профілактики перевтоми, а саме вітаміни А, D, E, K, C, групи В (B1, B2, B5, B6, B12,), поліпрепарати, які містять макро- та мікроелементи – аевіт, аскорутин, вітрум, гексавіт, декамевіт, дуовіт, квадевіт, супрадин, ундевіт тощо.

Під час виконання великих фізичних навантажень частіше всього відбувається втрата заліза. Зниження кількості заліза в організмі призводить до блідості шкіри, дратівливості, зниження уваги, оніміння кінчиків пальців, погіршення зору й анемії. Однією з причин дефіциту заліза є підвищена потреба в ньому при деяких фізіологічних і патологічних станах, зокрема під час інтенсивної фізичної роботи. У зв’язку з цим препарати заліза, такі як гемоферон, сорбіфер дурулес, мальтофер, тотема, феррум лек, та ін. застосовуються у випадку зниження рівня гемоглобіну в крові.

Отож, існує велика кількість недопінгових методів підвищення спортивної працездатності, зокрема раціональне планування тренувань та відпочинку, фізіотерапевтичні методи, масаж, відновлювальні заходи, психологічна підготовка у тому числі шляхом коригування харчування та вживання вітамінів, мінералів та інших необхідних для організму спортсмена речовин.

 

 

Матеріал підготувала доц.закладу вищої освіти кафедри фармації,

к.фарм.н. Аліна ПАЛАМАР

Корисно знати