• Українська
  • English
Здорова вагітність – здорова дитина
Здорова вагітність - здорова дитина

Здорова вагітність – здорова дитина

Вагітність — це ідеальний час для початку серйозної турботи про своє фізичне та емоційне здоров’я.

Коли ви вагітна, можна зробити багато чого, щоб ви та ваша дитина були здоровими. Рекомендації, які подаємо на цьому сайті, можуть видатися загальновідомими і банальними, але коли ви вперше дізнаєтеся, що вагітна, наплив інформації може спочатку збити з пантелику. Ви напевно насолодитеся щасливою вагітністю та народите здорову дитину, якщо будете слідувати декільком простим правилам:

«Здорова людина – найдорогоцінніше творіння природи»

Томас Карлейль

1. Почніть допологове спостереження на ранньому терміні вагітності

Грамотне допологове спостереження робить істотний вплив на здоров’я вашого малюка. Краще вибрати лікаря на ранньому терміні, щоб за місяці очікування вам вдалося побудувати теплі, довірчі відносини і підготуватися до пологів. Навіть якщо немає можливості самій вибрати лікаря-гінеколога, ви можете налагодити тісний контакт з конкретним лікарем або акушеркою в період допологового спостереження.

2. Правильно харчуйтеся під час вагітності

Хоча немає необхідності їсти більше в період вагітності, дуже важливо дотримуватися добре збалансованої і здорової дієти. Багато жінок виключають певні продукти з раціону, але завжди є можливість замінити їх на інші, що представляють таку ж харчову цінність. Переконайтеся, що ваш раціон включає овочі і фрукти, вуглеводи (віддавайте перевагу цільнозерновим культурам з високим вмістом харчових волокон), а також білки, які містяться в яйцях, горіхах, рибі, м’ясі і бобових, не забувайте щодня вживати молоко і молочні продукти.

3. Приймайте фолієву кислоту та їжте рибу

Єдиною вітамінною добавкою, яка вважається дійсно необхідною, є фолієва кислота або фолат. Цей елемент здатний запобігти спинномозковій грижі та інші дефекти нервової трубки у дітей. Спинномозкова грижа — це серйозна вроджена вада. Вона утворюється, коли трубка, що вміщає спинний мозок, не закривається повністю. Такий стан може сприяти розвитку важких проблем зі здоров’ям. Усім жінкам, які планують вагітність, лікарі рекомендують обов’язково приймати 400 мкг фолієвої кислоти щоденно з часу можливого зачаття і протягом перших трьох місяців вагітності. Також ви можете збільшити прийом фолієвої кислоти, змінивши раціон харчування. Фолат міститься в багатьох різноманітних продуктах, особливо в овочах і в збагачених поживними речовинами злакових пластівцях для сніданку. Залізо і кальцій також необхідні вашій дитині. Ці елементи в основному можна отримати з їжі. Деякі дослідження доводять, що риб’ячий жир, що містить жирні кислоти Омега-3, робить благотворний вплив на вагу дитини при народженні, на розвиток центральної нервової системи плоду на пізньому терміні вагітності, а також зменшує ризик розвитку прееклампсії. Жирні сорти риби містять білок, мінеральні речовини, вітамін D і поліненасичені жирні кислоти Омега-3, яких так потребує дитина. Однак подібна риба може містити ртуть та інші шкідливі речовини. Тому медики рекомендують вживати в їжу такі сорти жирної риби, як оселедець, скумбрія, лосось або сардини не частіше двох разів на тиждень. Інші сорти можна їсти за бажанням. Якщо Ви не любите рибу, приймайте риб’ячий жир у вигляді вітамінної добавки. Вибирайте варіант без ретинолової форми вітаміну А, який не рекомендований під час вагітності.

4. Регулярно займайтеся гімнастикою

Фізичні вправи допоможуть підтримувати м’язи у тонусі та зміцнювати їх, що полегшить виношування та народження дитини. Також фізичне навантаження допоможе вам швидко повернути форму після народження малюка. Вагітні жінки, які звикли активно займатися спортом, можуть продовжувати заняття при хорошому самопочутті та відсутності протипоказів. Якщо тільки вид спорту не несе ризик падінь і ударів. Більш спокійні заняття, такі як ходьба пішки, плавання, аква-аеробіка і йога теж дуже корисні. Але варто прислухатися до свого тіла – немає потреби перегинати палку, особливо, якщо ви і до вагітності не надто займалися фізичними вправами. Не рекомендується завзято переходити на новий жорсткіший режим вправ, якщо раніше такий вид діяльності не був для вас типовим.

6. Обмежте вживання алкоголю

Найбезпечніший варіант – це не вживати алкоголь під час вагітності взагалі, щоб гарантувати здоров’я вашої дитини. Так як алкоголь, який ви п’єте, стрімко проникає в плід через кровотік і плаценту, краще зовсім відмовитися від спиртного, або, принаймні, дуже уважно стежити за кількістю випитого. Жінки, що регулярно вживають алкоголь, знаходяться в групі ризику по розвитку алкогольного синдрому плода та широкого спектру порушень.

7. Обережніше з кофеїном

Кава та чай діють як м’які стимулятори. І, хоча дослідження повністю не завершені, вчені побоюються, що дуже велика кількість кофеїну може призвести до народження маловагової дитини або підвищити ризик викидня.  Слід обмежити кількість кофеїну, яку ви споживаєте на день, але цілком відмовлятися від нього не потрібно. І хоча досі достовірно невідомо, чи безпечно вживати кофеїн під час вагітності, більшість медиків вважають, що найкраще під час вагітності – не вживати більше, ніж 200 мг кофеїну на день. Замініть його на каву без кофеїну, чай, фруктові соки, особливо в першому триместрі. Кращою альтернативою є стакан мінеральної води з лимоном або лаймом.

8. Киньте палити

Жінки, що палять наражають себе величезному ризику невиношування, передчасних пологів, завмерлої вагітності і внутрішньоутробної смерті плода. Куріння протягом першого триместру збільшує ймовірність народження дитини з «заячою губою» і «вовчою пащею». Постарайтеся кинути палити до зачаття дитини. Чим менше ви будете палити, тим більш здоровим народиться ваш малюк. Ознайомтеся з докладними порадами на тему як кинути палити під час вагітності.

9. Частіше відпочивайте

Втома, яку ви відчуваєте в першому і третьому триместрі вагітності, мовою тіла означає «мені потрібен відпочинок». Дрімота в середині дня може здаватися недоступною розкішшю, але зараз найголовніше — здоров’я матері і дитини. Якщо ви не можете заснути, принаймні, приляжте і відпочиньте в зручній позі півгодини або більше. Якщо ви страждаєте від болю в спині, спробуйте масаж, водні заняття для вагітних або спеціальні вправи для спини. Фізичні вправи і релаксація допоможуть вирішити проблеми з безсонням, викликані стресом. Застосовуйте техніки релаксації, показані при вагітності, такі як йога, пілатес, глибоке дихання і масаж. Вибирайте заняття, які проводяться спеціально для вагітних.

Матеріал підготувала: асистент кафедри акушерства, гінекології та перинатології Печеряга С.В.

Корисно знати