• Українська
  • English
Що таке остеопороз?
Що таке остеопороз?

Що таке остеопороз?

Остеопороз – системне захворювання скелета, при якому кістки втрачають міцність і стають крихкими, інколи настільки крихкими, що найменше падіння, удар або, навіть, різкий рух можуть призвести до їхнього перелому. У більшості випадків міцність кістки залежить від рівня кальцію та інших мінералів.

 

Найбільш поширеними проявами остеопорозу є переломи кісток хребта, стегна та зап’ястя. Остеопороз вражає більше жіночу стать, хоча суттєва загроза є і для чоловічого населення. У віці 30-35 років починається втрата кісткової тканини, яка є універсальним феноменом біології людини.

Окреслено декілька основних «маяків», на які слід звернути увагу, коли говоримо про остеопороз.

1. Фактори ризику, які ми не можемо контролювати

Ви – жінка: так, це перший фактор. Такий факт може здатися несправедливим, але характер, генетика і гормональні чинники вказують, чи ви можете страждати на цю хворобу, яка навіть може стати хронічною в довгостроковій перспективі і з якою вам доведеться навчитися жити.

Вік: питання часу, з яким безглуздо змагатися, це також одна із причин, яка провокує появу остеопорозу. Коли ви стаєте старшими, у вас, швидше за все, розвивається остеопороз. Це, на жаль, природний процес.

Генетика: Чи є у вас хтось у сім’ї, хто страждає на остеопороз? Якщо це так, то у вас є більше шансів мати цю хворобу. Варто взяти до уваги генетичну спадковість, для того щоб вжити заходів і запобігти ранньому розвитку хвороби.

Менопауза: гормональні зміни, викликані менопаузою також збільшують ймовірність того, що жінки будуть страждати на остеопороз.

Статура: якщо ви маленького росту і маєте струнку фігуру – це також певний ризик захворіти на остеопороз.

2. Фактори ризику, які ми можемо контролювати

Завжди слід пам’ятати, і це дуже важливо: рівень кальцію та кількість вітаміну D повинні бути в нормі.

Ви курите? Киньте цю згубну звичку. Слід чітко усвідомити, що куріння шкідливе для здоров’я ваших кісток

Слід уникати алкоголю і бажано відмовитися від вживання газованих напоїв. Адже саме вони часто призводять до виведення кальцію з організму.

Слідкуйте за харчуванням. Якщо ви будете харчуватись неправильно, кістки вразить остеопороз.

Коли у вас низькі рівні естрогену або тестостерону, то це також показник початку розвитку остеопорозу. Обов’язково необхідно стежити за порушеннями функціонування щитовидної залози, оскільки її дисгармонійний стан також призводять до зниження кісткової маси.

Вторинний остеопороз. Виникає при безконтрольному або тривалому вживанні лікарських засобів, а саме оральні кортикостероїди, петльові діуретики, гормональні контрацептиви, протисудомні препарати, інгібітори протонної помпи, антацидні засоби.

Щоб контролювати хворобу потрібно дотримуватися здорового способу життя, більше рухатися, займатися плаванням, велосипедною їздою, ходьбою в дозволених лікарем межах і, безперечно, дотримуватися правил здорового харчування.

Матеріал підготували: професор Федів О.І. завідувач кафедри та Лазарук Т.Ю., аспірант, кафедра внутрішньої медицини та інфекційних хвороб

Корисно знати