• Українська
  • English
Основні аспекти харчування вагітних
Основні аспекти харчування вагітних

Основні аспекти харчування вагітних

Оцінка ролі харчування вагітних та жінок, які планують вагітність, змінилась в останні декілька десятиліть.

 

Повноцінне харчування до та в період вагітності має велике значення, адже воно не лише забезпечує енергетичні потреби організму матері, але й є субстратом для розвитку тканин плода, а також створює енергетичний резерв для лактації. Повноцінне потрапляння харчових інгредієнтів в організм жінки в період преконцепції — основний фактор, який визначає стан її здоров’я та формує оптимальну програму розвитку плода. Важливим є не стільки калорійність, хоча до питань калоражу слід підходити виважено, скільки оптимально забезпечити слід якісну складову харчового раціону.

Якісне харчування вагітної включає забезпечення організму вітамінами, мікроелементами, поліненасиченими жирними кислотами в адекватній кількості, оскільки плід отримує їх лише від матері. Саме їх дефіцит є однією з причин дефектів розвитку плода та патології перебігу вагітності. Причини дефіциту мікронутрієнтів у період вагітності на сьогодні добре вивчені.

Згідно із сучасними науковими даними, проблема неповноцінного харчування дуже актуальна.

На сьогодні гіпоелементоз та гіповітаміноз відзначають у 20–60% вагітних. Дефіцит фолієвої кислоти спостерігається практично у 60 – 70% жінок репродуктивного віку. Роль фолатів для нормального розвитку плода є абсолютно доведеною. Вони беруть участь у синтезі амінокислот, нуклеїнових кислот, есенціальних фосфоліпідів, нейротрансмітерів (серотонін, мелатонін, дофамін).

Встановлена важлива роль фолатів у формуванні тканин плаценти та кровоносних судин матково-плацентарної системи. Саме ця речовина забезпечує формування нервової трубки плода. Існують докази, які дозволяють зробити висновки про те, що фолати дійсно можуть мати вплив на визначення часу пологів.

За результатами масштабного когортного дослідження J.A. Greenberg та співавторів (2011), в якому проаналізовано 34 480 пологів, встановлено, що додатковий прийом фолатів до та після зачаття знижує ризик спонтанних передчасних пологів. Цей причинний зв’язок є сильним, специфічним, дозозалежним і корелює з попередніми даними інших досліджень, присвячених цій проблемі. Важливість фолієвої кислоти важко переоцінити, одначе слід знати, що фолієва кислота швидко виводиться з організму, тому варто ретельно підходити до контролю її в раціоні. ЇЇ нестача проявляється відсутністю апетиту, дратівливістю, стомлюваністю, зниженням ваги, безсонням, головним болем.

Тому вживання продуктів, багатих на фолієву кислоту зможе запобігти багатьом ускладнень.

Де ж міститься фолієва кислота?

У різноманітних традиційних та не дуже звичних для наших широт продуктах…. Бобові,морква, зелені листові овочі, помідори, цитрусові, банани, авокадо, гарбуз, горіхи та насіння, молочні продукти та жовток. Ці продукти повинні бути в раціоні пари, що готується до зачаття, причому ці рекомендації стосуються як жінки, так і чоловіка.

Слід запам’ятати, що під час терміної обробки фолієва кислота руйнується, тому краще усі ці продукти вживати у сирому вигляді. У весняний та зимовий період, коли кількість продуктів – джерел фолієвої кислоти зменшується в нашому раціоні, тому варто звернутися до лікаря за призначенням препарату фолієвої кислоти. Плануйте свою вагітність, плануйте здоров’я своєї родини!

Матеріал підготувала: Булик Т.С., асистент кафедри акушерства та гінекології

Корисно знати