• Українська
  • English
До дня пам’яті ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
До дня пам’яті ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

До дня пам’яті ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС.

 

Дата 14 грудня обрана не просто так, адже в цей день 1986 року було завершено будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком. Вона була затверджена указом Президента України 10 листопада 2006 року.

Без сумніву, події понад 20-річної давнини ніколи не зітруться з пам’яті десятків поколінь, ця катастрофа назавжди залишиться спільним болем. Ліквідатори – жертвували своїм здоров’ям та життям, захищаючи нас від атомного лиха. Усвідомлюючи всю серйозність ситуації, вони навіть не замислювались про власну безпеку, а робили все від них залежне задля збереження життя мільйонів людей на всій планеті.

У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що увійшла в число найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей – пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості робітники і колгоспники, в екстреному порядку мобілізовані радянським керівництвом на усунення наслідків аварії. Цим людям (їх було понад 90 тисяч чоловік) довелося гасити пожежу після вибуху, виконувати роботи з дезактивації приміщень і проммайданчика станції та забруднених територій навколо неї, проектувати і будувати об’єкт “Укриття”, готувати і здійснювати післяаварійний пуск блоків ЧАЕС.

Фахівці, які вважають 14 грудня своїм святом, вже давно називають цей день Днем ліквідатора. Ще в 1986 році учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 році громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, у якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийнято, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату.

Матеріал підготувала: Н.В.Ватаманюк, асистент кафедри терапевтичної стоматології

Корисно знати