• Українська
  • English
15 вересня – Міжнародний день демократії
15 вересня – Міжнародний день демократії

15 вересня – Міжнародний день демократії

Демократичний режим є основоположним у більшості сучасних держав і передбачає рівність прав та свобод для всіх категорій громадян.

15 вересня відзначається Міжнародний день демократії, в який люди в усьому світі вшановують цінності свободи, поваги до прав людини, а також вільних і прозорих виборів.

Свято було засновано в 2007 році. Святкування здійснюється в світовому масштабі, ідея заснування належить Організації Об’єднаних Націй, на Генеральній асамблеї якої була прийнята відповідна резолюція. Дата, до якої було вирішено заснувати Міжнародний день демократії, була приурочена до річниці першої конференції демократій. Даний режим був виділений ООН як єдино можливий для цивілізованого світу, тому робота організації присвячена його підтримці. 15 вересня в Міжнародний день демократії проводиться широка просвітницька робота, якою протягом року займається спеціально заснований Фонд демократії.

Проведені заходи включають допомогу парламентам в удосконаленні системи контролю і поділу влади, яка сприяє розквіту демократії; надання допомоги в зміцненні об’єктивності та ефективності національних механізмів в області прав людини і системи судових органів; сприяння в розвитку законодавства і можливостей засобів інформації забезпечувати свободу слова і доступ до інформації; надання допомоги в проведенні виборів і довгострокової підтримки виборчим комісіям; сприяння участі жінок у політичному та суспільному житті.

Демократія відноситься до універсальних і основних загальнолюдських цінностей і принципів Організації Об’єднаних Націй. Хоча у демократій і є спільні риси, але єдиної моделі в світі не існує. Ця форма правління відома в історії чи не раніше, ніж інші форми політичної організації суспільства.

Державні форми демократії були досить добре відомі в античному світі. У Стародавній Греції вони протягом тривалого часу чергувалися з різними формами монократії (тиранія, деспотіями), в Древньому Римі республіканська демократія протягом декількох століть передувала правлінню монархічного імперського типу.

Потім було європейське Середньовіччя з його демократичними містами-державами (Венеція, Женева, Лукка). Про демократію писали Аристотель і Платон, Монтеск’є і Джон Локк, Руссо і Робесп’єр.

Демократія, на відміну від недемократичних типів правління (тоталітарних, авторитарних), не спрощує відносин суспільства і держави, народу і влади сильними і примітивними засобами тиску, а навпаки – ускладнює їх. Такі демократичні процеси, як вибори і конституційні реформи, досягнення мирних угод, допомагають зберігати баланс між різними політичними інтересами, зміцнювати стабільність і знижувати ризик виникнення насильства.

Цьогорічний Міжнародний день демократії – це можливість пошуку шляхів активізації демократії та системних викликів, з якими вона зіштовхується. Це включає в себе подолання економічної та політичної нерівності, створення демократичних інституцій більш інклюзивним шляхом через залучення молоді до політичної системи та розвиток демократичних інновацій.

У зв’язку з 70-річчям Загальної декларації прав людини цього року Міжнародний день демократії також покликаний висвітлити цінності свободи та поваги до прав людини як важливих елементів демократії. У Декларації зазначено «Воля народу повинна бути основою влади уряду» (стаття 21.3), що лягло в основу конституцій країн світу, а також сприяло глобальному визнанню демократичних цінностей та принципів. Демократія, у свою чергу, забезпечує природне середовище для захисту та ефективної реалізації прав людини.

Матеріал підготувала: науковий співробітник Історико-медичного музею БДМУ Аліса Жуковська.

Корисно знати