• Українська
  • English
Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом
Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН №A/RES/61/225, від 20-го грудня 2006-го року, 14 листопада оголошено Всесвітнім днем боротьби з цукровим діабетом та офіційно закріплено в міжнародному календарі ООН. Захворюваність і поширеність цього захворювання в світі має стійку тенденцію до зростання. Останнім часом за темпами приросту захворюваності цукровий діабет випередив такі інфекційні захворювання, як ВІЛ та туберкульоз.

 

Довгий час люди не знали засобів для боротьби з цією хворобою, і діагноз «цукровий діабет» не залишав пацієнтові жодної надії не лише на одужання, а й на життя. Статистика свідчить, що кожної хвилини у світі гине 6 людей від різноманітних ускладнень цукрового діабету, одним з яких є діабетична нефропатія. Діабетична нефропатія не лише зменшує тривалість життя пацієнтів, хворих на цукровий діабет, а й призводить до стійкої втрати працездатності та високого рівня інвалідизації у суспільстві.

Поширеність ускладнень ЦД по Україні за останні 10 років зросла на 43,1 %, водночас приріст первинної захворюваності лише на 20%. Високий приріст розповсюдженості ускладнень при низькому прирості первинної захворюваності свідчить про недостатній рівень виявлення лікарями ускладнень діабету, недостатній щорічний скринінг, а також заходи вторинної профілактики. Саме тому зростає роль лікаря первинної ланки та відповідне фінансування держави.

Міністерство охорони здоров’я ініціювало і Уряд підтримав перерозподіл 1,5 млрд грн з резерву Держбюджету та інших програм МОЗ України на медичну субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам. Ці кошти мають бути використані за такими пріоритетами: погашення заборгованості заробітних плат медикам, а також додаткове фінансування бюджетної програми лікування пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю методом гемодіалізу та забезпечення потреб пацієнтів, яким необхідні препарати інсуліну. Відповідне розпорядження «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2018 рік, та розподіл медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» ухвалили 7 листопада 2018 року на засіданні Уряду.

Цей день, 14-го листопада, також є і Міжнародним професійним святом лікарів-ендокринологів. У «День ендокринолога» колектив кафедри соціальної медицини та ООЗ щиро вітає всіх лікарів ендокринологів та бажає їм міцного здоров’я, успіхів у роботі, сімейного щастя і довгих років життя!

Матеріал підготувала: М.І.Грицюк, завідувач кафедри соціальної медицини та ООЗ

Корисно знати