• Українська
  • English
Природні засоби від кашлю

Природні засоби від кашлю

Не ігноруйте кашель!

  • Кашель не є хворобою, а лише її симптом, проте – тривожним симптомом серйозних захворювань – від астми, риносинуситу до рефлюксної хвороби тощо. Якщо кашель триває вже понад 8 тижнів, зверніться до лікаря! Адже йдеться вже про хронічний стан і без професійної допомоги не обійтися.
  • Кашель буває доволі надокучливим й суттєво знижує якість життя.
  • Якщо кашель триває до 3 тижнів і пов’язаний із застудою, можуть допомогти деякі природні засоби.

Мед

Одна-дві чайні ложки меду можуть зменшити вироблення слизу. Мед також вбиває мікроби. Але ніколи не давайте його дітям молодше 1 року!

Теплі напої

Тепліший за кімнатну температуру напій набагато ефективніше заспокоює кашель, ніж прохолодний. Пийте підігріті морс/молоко/чай/воду дрібними ковтками, і кашель відступить.

Імбир

Дослідження показують, що певні очищені сполуки в корені імбиру розслаблюють м’язи, що звужують дихальні шляхи. Можете їсти імбир сирим або додати подрібнений корінь до меду й спожити з будь-яким теплим напоєм.

Вода

Вживання великої кількості води не лише заспокоює кашель і зволожує вас, але й розріджує слиз у горлі.

«Парова баня»

Вдихання пари може допомогти при кашлі, оскільки зволожує дихальні шляхи. Можете додати у воду 1-2 краплі ефірної олії м’яти.

Промивання

Промивання/елімінація подразника сольовим розчином носових ходів може зменшити запалення та очистити ніс від зайвого слизу.

Полоскання горла солоною водою

Зазвичай це засіб від болю в горлі, але додаткова вологість може розрідити слиз і допомогти вимити речовини, що подразнюють горло. Змішайте від 1/4 до 1/2 солі у 200-250 мл теплої води, закиньте голову назад, прополощіть горло, а потім виплюньте суміш.

Бузина

Заварюйте квіти бузини чорної як чай або приймайте її як добавку в капсулах чи сиропі. Бузина не діє миттєво, але дослідження показують, що вона впливає на тривалість симптомів (у т.ч. кашлю).

Лікарські трави

Фахівці виявили, що змішування таких трав, як листя плюща, корінь алтея, чебрець і аніс, у сиропі може скоротити кількість днів з кашлем.

 

Інформацію підготувала: Павліна ІЛАЩУК, асистентка кафедри фармації

 

Корисно знати