• Українська
  • English
Чи є карієс у дітей лікарів-стоматологів? Секрети по догляду за ротовою порожниною.

Чи є карієс у дітей лікарів-стоматологів? Секрети по догляду за ротовою порожниною.

«У тебе мама стоматолог? Тепер зрозуміло чому у тебе такі гарні зуби» – частенько чують цю фразу у школі діти стоматологів.

Та хіба для зубів є різниця ким працюють твої батьки?

Насправді поширеність карієсу серед дітей стоматологів дійсно значно менша, але на це є цілком логічне пояснення.

  1. Знання. Для того, щоб зуби були здорові, потрібно знати як ПРАВИЛЬНО за ними доглядати. Молодим батькам в сучасному світі важко не розгубитися серед рекомендацій від мам на просторах інтернету, або порад від досвідчених бабусь. Одні радять чистити зубки кокосовим маслом замість пасти, інші – використовувати марлю замість щітки, а ще хтось – що молочні зуби і взагалі чистити і лікувати не потрібно. І лише лікар-стоматолог може підібрати індивідуальний догляд для кожної дитини, і навчити батьків доглядати за ротовою порожниною.
  2. Мотивація. Щодня на прийомі стоматологи бачать наслідки недостатньої гігієни ротової порожнини, або і зовсім її відсутності, наслідки неправильного харчування, шкідливих звичок та невчасного лікування. Карієс, пульпіт, періодонтит, гінгівіт і ще багато різних захворювань, які приносять стільки дискомфорту пацієнтам! Звичайно, що після побаченого, стоматологи не забудуть почистити зуби собі і своїй дитині й зранку, і перед сном.
  3. Якість. Для досягнення успішного результату потрібно виконувати всі рекомендації якісно! Не пропускати, не замінювати, не лінуватися. Це можливо лише за наявності знань та мотивації.
  4. Вчасність. Не всі батьки знають, що дітки повинні приходити на профілактичний огляд кожні 3-6 місяців. У дітей стоматологів такий огляд відбувається кожного дня під час чищення зубів. І якщо з‘являються перші ознаки карієсу, то його можна буде пролікувати швидко і безболісно, не допускаючи до розвитку ускладнень.

Кожна мама працює для своєї дитини 24 години на добу і кухарем, і вчителем, і нянею, і охоронцем, і фотографом, і психологом, і лікарем!

Тому, ми склали ТОП-10 порад для батьків, щоб Ваші дітки мали таку ж здорову посмішку як і діти стоматологів!

  1. Розпочинайте чистити дитині зубки як тільки прорізався перший зуб.
  2. Введіть в сім‘ї правило – ВСІ чистять зуби двічі на день.
  3. Використовуйте зубну пасту з фтором, наносьте її на зубну щітку в розмірі рисового зерна або горошини (для старших діток).
  4. Регулярно використовуйте флоси або міжзубні йоршики.
  5. Батьки повинні дочищати зуби дітям та контролювати якість чищення до 10-12 років.
  6. Обов‘язково відвідуйте дитячого стоматолога двічі на рік, навіть якщо нічого не турбує. Вчасний огляд може врятувати вас від невчасного болю.
  7. Харчування повинно бути здоровим, збалансованим та різноманітним, забезпечуючи всі потреби зростаючого організму.
  8. Не привчайте дитину до нічного годування або пиття з пляшечки.
  9. Уникайте солодких напоїв. Соки, компоти, підсолоджений чай краще замінити на звичайну воду.
  10. Цукерки, кіндери, варення, печиво, пастила, майонез, маргарин… це абсолютно непотрібні продукти для нормального росту і розвитку дитини і, в тому числі, зубів!

Прості правила збережуть здорову посмішку Вашої дитини на все життя!

Матеріал підготувала:

Годованець О.І., Гальчук К.Л., Навольський Н.М. кафедра стоматології дитячого віку

Корисно знати