• Українська
  • English
Цілюща сила калини

Цілюща сила калини

Здавна для українського народу калина є оберегом, символізує здоров’я, красу та добробут. Про неї складено багато легенд, у яких Калиною описують красиву та нескорену дівчину. Недарма отримала свою назву рослина від старослов’янської назви Сонця – Коло, що символізує життя, кров, красу та вогонь.

Проте цілющі властивості та користь даної рослини теж не можна недооцінювати.

Вона здатна захистити організм від хвороб і передчасного старіння, перемогти застуду, налагодити сон, здолати набряки і проблеми зі шкірою. Калина – це скарбниця вітамінів (А, С, Е, Р, К), дубильних речовин, органічних кислот, мінеральних речовин. Ягоди калини містять магній, залізо, фосфор, йод, калій, мідь, марганець, цинк та інші мікроелементи Якщо ж порівняти із цитрусовими, то у плодах калини міститься на 70 % більше вітаміну С, ніж у лимоні.

Унікальність рослини ще й у тому, що лікувальними властивостями володіють всі її частини – кора, кісточки, ягоди, квіти і листя. Показання для застосування в лікувальних цілях тієї чи іншої частини рослини різні. Плоди калини корисні для підвищення загального тонусу організму, поліпшення роботи серця, зняття нервової напруги, при неврозах, судинних спазмах і гіпертонії. Вітамінні збори та чаї також надають загальнозміцнюючу дію. Плоди калини з цукром особливо корисні при підвищеному кров’яному тиску.

У народній медицині високо цінуються профілактичні властивості калини. Калиновий сік нормалізує кров’яний тиск, поліпшує кровотворення, стимулює діяльність серця, має антисептичні та ранозагоювальні властивості. Його використовують як загальнозміцнювальний засіб. Вважається, що систематичне вживання плодів калини поліпшує самопочуття хворих на злоякісні пухлини органів травлення.

Свіжий сік калини призначають також як заспокійливий засіб при бронхіальній астмі, головному болю, хворобах печінки, болях у шлунку та кишківнику, в тому числі при виразці шлунка, при недокрів’ї. Він сприяє виведенню з організму солей важких металів.

Кора калини знайшла застосування в медицині як жарознижувальний, заспокійливий засіб, а також вона використовується для припинення і зупинки маткових кровотечах. Глікозид вібурнін, що міститься в лікарській сировині, є одночасно судинозвужувальним і  засобом що знеболює. Кора калини знаходить застосування в медицині також при лікуванні кашлю, простудних захворювань, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, хвороби нирок і печінки.

Крім кори і ягід калини, іноді в лікувальних цілях допускається застосування її квіток і коріння. Наприклад, відвар квіток калини застосовують при екземі і діатезі як зовнішній лікувальний засіб. Застосування відвару з коренів калини в народній медицині рекомендується при золотусі.

Корисні властивості калини придатні та в косметології. З неї роблять тонізуючі, відновлюючи та омолоджуючи засоби, креми, маски для обличчя.

Заготівлю кори калини та молодих пагонів починають у квітні, відразу після початку сокоруху. Травень-червень — найкращий час для збору квіток. Восени, після повного достигання, настає час збору ягід. Ягоди потрібно збирати разом із ніжкою, а краще — цілком «парасольку»: це допоможе зберегти м’яку частину ягоди. Окрім сушіння, можливе замороження ягід калини, при якій вони не втрачають своїх корисних властивостей.

Ця рослина цінується в кулінарії. Але не всі позитивно ставляться до його різкого смаку. У народних повір’ях радять збирати плоди після перших заморозків, власне під впливом низької температури вони втрачають характерну гіркоту. Та тільки плоди будуть м’які та не придатні до наступної обробки (миття чи сушіння). Позбутися кислого та гіркуватого смаку можна помістивши ягоди в окріп на десять-п’ятнадцять хвилин, або помістити плоди в морозилку на годину-півтори. Ефект буде той же.

Натуральні ліки з калини можна легко приготувати у домашніх умовах та використовувати за потреби. До найбільш поширених народних рецептів належать:

  1. Калиновий чай при застуді. 2–3 ст.л. ягід калини заливають склянкою окропу, настоюють 3-4 години. П’ють по 1/3 склянки тричі на день.

При ангіні, ларингіті та тонзиліті беруть 1 ст.л. суміші квітів та ягід калини, у співвідношенні 1:1, заварюють 1 склянкою окропу, настоюють, проціджують і використовують для полоскання чи внутрішнього застосування.

  1. Калиновий сік для зниження артеріального тиску, усунення головного болю, запаморочення, зміцнення судин, заспокоює нервову систему, допомагає при ентериті, діатезі. З лікувальною метою приймають по 2-3 ст.л. соку 3-4 рази на день.
  2. Відвар з кори калини як кровоспинний засіб. 2 ст.л. подрібненої кори заливають 1 склянкою окропу, ставлять на 10 хвилин на повільний вогонь, настоюють 15 хвилин, потім проціджують. Додають 1 ст.л. меду і приймають по 1/2 склянки за 30 хвилин до їди.

При запаленні легенів, бронхіті та бронхіальній астмі відварюють 40 г ягід калини й 200 мл меду на повільному вогні, настоюють 2 години. Запиваючи теплою водою, приймають по 1 ст.л. 4 рази на день після їди.

  1. Настій ягід калини при гіпертонії. 4 ст.л. ягід заливають 1 склянкою окропу, настоюють протягом 4 годин. Приймати по 1 склянці 3–4 рази на день. Або готують на основі калинового соку з 1/2 кг ягід. Віджаті плоди заливають 100 г води, кип’ятять 5 хвилин. Проціджують та змішують з приготованим соком, додають 100 г цукру. Приймають по 2 ст.л. за 30 хвилин до їди.

При виразці шлунка і коліті 1 ст.л. квіток калини заварюють 1 склянкою окропу, кип’ятять 2–3 хвилини, проціджують. Приймають по 1 ст.л. 3 рази на день.

При неврастенії 1 ст.л. сухої подрібненої кори калини заливають 1 склянкою води, кип’ятять 30 хвилин, проціджують. Приймають по 1/3 склянки 3–4 рази на день після їди.

Існує багато рецептів із калини, які не тільки корисні для організму, але і наділені приємними смаковими якостями.

Пастила. 300 г ягід калини очищують від плодоніжок, промивають і обсушують. Пропускають через соковичавлювач, переливають сік в каструлю, ставлять на вогонь і варять до консистенції густого пюре. Тоді додають 250 г  цукор, 2 г лимонної кислоти і кип’ятять при постійному помішуванні на повільному вогні приблизно 12–17 хвилин, поки маса стане ще густішою. Деко духовки застеляють пергаментним папером і розрівнюють калинове пюре силіконовою лопаткою по всій площині тонким шаром. Вмикають духовку — і приблизно через 15–20 хвилин при мінімальній температурі пастила буде готова.

Калиновий компот. 1 кг ягід калини промивають, очищують від плодоніжок. У киплячу воду (2 л) всипають калину, доводять до кипіння, додають 2–3 ст.л. мед за смаком. Готовий напій проціджують і вживають охолодженим або теплим.

Калиновий соус «Пікантна нотка» чудово смакує до риби, м’яса, курятини чи овочевих страв. 500 г ягід калини відокремлюють від гілочок заливають окропом і настоюють 5–7 хвилин. Потім воду зціджують, а калину перетирають через сито. Отримане пюре виливають у сотейник, додають дрібку солі, 5 ст.л. цукру, 1/3 ч.л. меленого чорного перцю і варять на повільному вогні 7–10 хвилин.

Калиновий сироп часто використовують в якості соусу до млинців, оладок, морозива. 2 кг свіжих ягід калини очищують від плодоніжок, миють і за допомогою блендера перебивають на пюре. Отриману масу проціджують через сито, виливають в каструлю, ставлять на вогонь, додають 1 кг цукру і доводять до кипіння. Готовий сироп розливають в чисту скляну тару і зберігають у темному прохолодному місці.

Зазвичай препарати з калини діють м’яко і без побічних ефектів. Однак вони протипоказані людям з індивідуальною непереносимістю та підвищеним зсіданням крові, вагітним, при тромбофлебіті, виразковому гастриті з підвищеною кислотністю, сечокам’яній хворобі, а також при артриті та подагрі. З обережністю засіб потрібно використовувати людям з гіпотонією.

Автори:

Горошко Олександра Мар’янівна, доцент кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії

Матущак Марта Романівна асистент кафедри фармацевтичної ботаніки та фармакогнозії

 

 

Корисно знати