• Українська
  • English
Ціна краси

Ціна краси

Людина , а особливо жінка, завжди намагалась стати вродливішою ніж вона є. Різниця між стародавнім і теперішнім часом полягає тільки в тому, що раніше використовувались натуральні засоби щодо поліпшення зовнішності, а тепер для виробництва косметичної продукції застосовується понад 5 тис різноманітних речовин, багато з яких можуть бути отруйними і нанести шкоди не тільки красі, але і здоров’ю.

Креми, гелі, шампуні, бальзами, парфуми, дезодоранти, фарби для волосся повинні піддаватись такому ж суворому тестуванню перед допуском на ринок, як ліки, так як вони часто є причиною алергії, отруєнь та заражень, які медики констатують як невідомої етіології. Щорічно на наш ринок потрапляє величезна кількість нових косметичних засобів. Орієнтовно середньостатистична жінка кожні два місяці купує крем для обличчя і раз на чотири місяці – під очі. До найбільш часто вживаних косметичних засобів відносяться дезодоранти, креми для рук, парфуми і туалетна вода, а також бальзами для тіла, молочко, тоніки і маски.

Між тим у розвинутих країнах алергічні реакції, викликані кремами, косметичним молочком і тоніками, відмічаються у кожної п’ятої жінки. У більш ніж половини випадків косметичні засоби є причиною різноманітних висипань на шкірі, особливо на обличчі. Головні алергени – це запахові речовини та консерванти.

Використання ополіскувачів ротової порожнини, які містять 25% та більше алкоголю здатні викликати рак ротової порожнини, язика та горла.

У лаках для нігтів особливо небезпечними є толуен, формальдегід і акрилени, які позначаються абревіатурою ММА (сіль акрилової кислоти), які повністю можуть знищувати нігті.

          Подразнення і запалення шкіри викликають креми і масла для засмаги, які містять метилодібромглютароніл. Чутливість до цієї речовини збільшилась за останні десять років на 400 відсотків.

Креми проти зморшок замість того, щоб омолоджувати , можуть зашкодити шкірі й прискорювати її старіння. Таку руйнівну дію мають препарати, які містять так звані фруктові кислоти, або альфагідрокислоти. Вони справді регенерують шкіру, злущуючи її верхній шар, але водночас роблять її чутливою до ультрафіолетового проміння. Під впливом сонця на шкірі можуть з’являтися червоні плями, опіки, пухирці. Колаген входить в більшість засобів для догляду за шкірою, утворює на її поверхні плівку, яка забиває пори. Гліцерин робить шкіру ще сухішою: якщо волога повітря складає нижче ніж 65%, він висушує шкіру зсередини, так як витягує вологу із нижніх слоїв шкіри і утримує її на поверхні при цьому складається ефект короткочасного зовнішнього зволоження

Найбільш тривожним є підозра, що деякі косметичні засоби можуть збільшувати ризик захворювання на рак. Правда, припущення, що дезодоранти і антиперспіранти збільшують ризик виникнення раку молочної залози, не підтвердилися. Алюміній, який використовують для нейтралізації кислотності косметичних та антисептичних засобів, небезпечний для клітин мозку і здатен призводити до слабоумства (хвороба Альцгеймера). Вазелін, які входить в склад різноманітних кремів, аналогічний за своєю дією аналогічне технічному маслу – утворює на шкірі жирову плівку, сприяє накопиченню токсинів та побічних продуктів обміну, перешкоджає нормальному диханню шкіри. Зате канцерогенну дію проявляють так звані фарби для волосся, що не змиваються. Результати досліджень професора Південно-Каліфорнійського університету свідчать про те, що у жінок, які використовують такі фарби хоча б раз на місяць (мова йде, зокрема, про фарби чорного і темно-коричневого кольору), вже через рік удвічі збільшується ризик захворювання на рак сечового міхура (через 15 років ризик зростає мінімум втричі). Підозрюють, що такі фарби збільшують також ризик розвитку ревматоїдного запалення суглобів.

Важко встановити безумовну шкоду деяких хімічних з’єднань, вважають вчені, оскільки результати їх негативного впливу можуть проявитися через 10-20 років.

          Отже відправляючись в крамницю за новою «порцією краси» зверніть увагу на шкідливі для здоров’я компоненти косметичних засобів , які повинні бути вказані на упаковці):

окисляючи фарби для волосся : діамінофенол, резорцин

шампуні проти лупи – сульфід селену

фарби для волосся – гідрохінон

дезодоранти – фенілосульфоніон цинку

препарати для епіляції – сульфіди лужних металів;

пудри і присипки – тальк;

препарати для захисту шкіри від ультрафіолетового проміння – бензофенон-3;

засоби для фарбування брів та вій – нітрат срібла;

засоби для догляду за шкірою та волоссям, препарати для зміцнення нігтів, для гігієни порожнини рота – перекис водню.

Тому варто дотримувати таких рекомендацій:

 використовувати сухі дезодоранти, а не у вигляді аерозолів, кремів та розчинів;

Застосовувати тільки препарати, які легко змиваються водою (не використовувати водостійкі засоби);

Користуватися тільки чорною тушшю для вій ;

Брови та повіки фарбувати олівцем, а не тушшю;

Накладати на повіки світлі тіні (світло-коричневі, бронзові, беж, сірі), уникати яскраво-голубих, фіолетових та зелених;

Вибирати препарати, які не містять синтетичних засобів, що поглинають ультрафіолетові промені;

Використовувати косметичні засоби, в яких не більше десяти складових.

Матеріал підготувла: Ольга Квасницька, доцент кафедри внутрішньої медицини,

Корисно знати