• Українська
  • English
Чужих дітей не буває

Чужих дітей не буває

Милосердя — воістину велика річ, це дар Господа, який, бувши правильно вжито, уподібнює нас самому Богу, наскільки це взагалі можливо

Св. Іоанн Златоуст

Кожна дитина потребує тепла і захисту, має шанс на повноцінний розвиток та щасливе майбутнє. Найважливіше для дитини є виховання, яке отримують зростаючи в родинному затишку і важко уявити, що відчуває маленьке дитя, яке втратило батьків, чи від якого відмовились батьки. Відомо, що щорічно в Україні з’являється близько 8000 нових дітей-сиріт та дітей без батьківського піклування. Основні причини: складні матеріальні обставини батьків, вживання алкоголю і наркотиків, жорстоке ставлення до дітей. Кожні 3 дні до інтернатів України потрапляють близько 250 дітей. Сьогодні в Україні налічується 744 установи інституційного догляду державної та комунікальної форм власності, в яких постійно проживає 105 783 дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Мінсоцполітики працює над поліпшенням соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування та ті, які мають інвалідність, проте всім відомі постійні гострі потреби у належному забезпеченні всім необхідним для нормального життя таких дітей. Тому, в будь-який час є можливість всім небайдужим людям долучитися до створення щастя, чуда та радості для нашої малечі. З метою допомоги можна відвідувати інтернати, сиротинці, центри соціально-психологічної реабілітації та спеціалізовані дитячі будинки. Також організовувати святкові заходи для дітей з метою їхньої соціальної адаптації, здійснювати ремонти в закладах, закуповувати харчові продукти, ліки й медичне обладнання.

Ситуація з коронавірусною пандемією, зокрема, впровадження жорстких карантинних заходів, позначилася на сфері благодійності, а саме на неможливості проводити різні благодійні акції, виставки, ярмарки та ін., кошти з яких направлялися на допомогу. Не зважаючи на такі пандемічні перешкоди, сьогодення дозволяє кожному з нас долучатися до багатьох різних проєктів, акцій, програм для підтримки та допомоги дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування за допомогою Інтернет мережі на різних благодійних сайтах таких як: благодійна програма «Допоможім дітям-сиротам»; благодійний фонд «Промінь тепла» надає адресну допомогу важкохворим дітям; благодійна організація «Допомагаю.укр»; «Мене це стосується. А тебе?» національна благодійна акція на користь онкохворих дітей; всеукраїнська благодійна акція «Дарунки на здоров’я»; «Місто Добра» – це благочинний всеукраїнський проєкт; благодійна акція «Святий Миколай – дітям Буковини» та багато інших. Ми всі маємо змогу робити постійно добро для дітей, які заслуговують на щасливе дитинство і будь-яка пандемія чи складна ситуація не повинна стати для цього перешкодою.

Турбуватися про дітей, значить перейматися за гідне майбутнє нашої країни, тому що діти – це найголовніший скарб нашого суспільства.

Матеріал підготували професор кафедри медичної біології та генетики

Роман БУЛИК та асистентка кафедри Катерина ТИМЧУК.

Корисно знати