• Українська
  • English
Шоколад – шкода чи користь?

Шоколад – шкода чи користь?

Всесвітній день шоколаду або World Chocolate Day відзначається щорічно 11 липня або 7 липня на заході Європи. Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії, інших країнах як всередині Європейського союзу і за його межами. У цей день проводяться різноманітні фестивалі та заходи, присвячені цьому смаколику.

Проте, у найдавніші часи, шоколад використовувався як напій. Перші сліди його активного вживання, за свідченням археологів, належать ще до 19-го століття до нашої ери. Вони були виявлені на тихоокеанському узбережжі штату Ч’япас, Мексика. В Європу він потрапив після 16-го століття нашої ери. Є думка, що 7 липня 2015 року минуло рівно 465 років з того часу, як шоколад з’явився в Європі. Альтернативний погляд на цю тему не відкидає і безпосереднього відношення Христофора Колумба та його сина Фердинанда, які зіткнулися з какао-бобами в четвертій місії Колумба до Америки 15 серпня 1502. Тоді їх екіпажу вдалося захопити якесь торгове судно, в котрому серед інших товарів для торгівлі виявилися і какао-боби.

Також вчені вважають, що першими навчилися робити шоколад ацтеки, які дали йому назву «їжа богів». У 1519 році кастильський конкістадор і першовідкривач Ернан Кортес прибув до Мексики. Там він вперше дегустував шоколадний напій, який люди цього племені подарували йому на знак гостинності. Враховуючи гіркий напій, іспанці додавали до нього тростинний цукор. Кортес та його земляки охрестили шоколад «чорним золотом» і доставили до Європи, де при дворі іспанського короля новий делікатес високо цінувався. У 1615 р. зусиллями дружини Людовіка XIII Анни Австрійської шоколад дебютував у королівському дворі Франції.

Сьогодні ніхто достеменно не знає, коли саме і за яких обставин людство уперше скуштувало шоколад. Дослідники стверджують, що вперше його приготували за 3 тисячі років до нашої ери. Тоді американський континент населяли індіанці ольмеки. Саме в їхній мові вперше з’явилось слово «какава», яке зберегло своє звучання до наших днів.

Шоколад – найпопулярніший десерт у світі. Його вживають як в чистому вигляді, так і в якості різноманітних начинок, прикрас. Хоч це і солодощі, але все ж таки він корисний для організму. Головне, вибрати якісний продукт. Найкориснішим вважається гіркий, чорний вид, адже в нім міститься менше цукру, а, це означає, що він менш калорійний.

Втім, можливо не настільки важливий цей факт, як те, що популярність напою з какао в Європі виникла тільки після відповідного схвалення суспільства, яке помітило його привабливість. Крім того, шоколад дуже корисний.

Користь!!!

Наукою встановлено той факт, що в шоколаді є елементи, які сприяють як відпочинку, так і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду сприяють викиду ендорфінів – так званих гормонів щастя, які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму. Так само існує гіпотеза, що шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння. На жаль вчені одностайно констатують той факт, що шоколад сприяє збільшенню маси тіла, але це аж ніяк не є його недоліком. Шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями.

Він містить багато білка і відмінно вгамовує голод, підвищує працездатність мозку коштом вмісту кофеїну. Недаремно, адже вважається, що перед важливим іспитом необхідно з’їсти шматочок шоколаду.

Він містить такі цінні речовини, як флавоноїди. Їх користь полягає в тому, що вони очищують судини від холестерину. Тому шоколад – відмінний продукт для підтримки здоров’я серцево-судинної системи.

Шоколад, як і будь-яка інша солодкість – відмінний антидепресант. Тому ті люди, чия діяльність пов’язана з постійними стресами, повинні з’їдати трохи чорного шоколаду в день.

Какао-боби, які є основним інгредієнтом шоколаду, – потужні антиоксиданти. Тому цей десерт омолоджує клітини організму, зміцнює імунітет і нейтралізує вільні радикали, таким чином, запобігає виникненню онкологічних захворювань.

Він також має властивість підвищувати кров’яний тиск, що корисно для людей, які страждають гіпотонією.

Часто застосовують його в якості косметичного засобу у вигляді обгортання. Адже вважається, що він має властивість розщеплювати жири.

Шкода :(:(:(

Які б там не були, корисні його властивості, але це все-таки десерт і тому він досить калорійний. Людям, що страждають від зайвої ваги, і особливо з цукровим діабетом необхідно скоротити його споживання до мінімуму. А краще, взагалі, відмовитися і віддати перевагу спеціальним солодощам для діабетиків.

Шоколад часта причина алергії, особливо у дітей. Вживання цього десерту без міри може спровокувати появу висипань на шкірі. Зуби також не скажуть спасибі за поїдання цих солодощів.

Цікаво. Останні дослідження показали, що алергія, яка нерідко виникає при вживанні шоколаду у багатьох людей, викликана зовсім не какао-бобами, з яких, власне, виготовляється шоколад. Виявляється, в кожній плитці шоколаду майже завжди містяться частинки тарганів. Звичайно, мається на увазі, якщо для виготовлення цих ласощів використані натуральні какао-боби. Експерти стверджують, що практично будь-яка партія шоколаду, незалежно від того, хто є виробником, містить частинки цих комах. Вони і викликають негативну реакцію організму на улюблений всіма продукт. Вчені стверджують, що інші інгредієнти шоколаду не мають до алергії та інших реакцій ніякого відношення.

Дослідження виявили, що середня плитка шоколаду може в собі містити до шести частинок тарганів. Звичайно, така статистика приголомшує, якщо не брати до уваги існуючу норму, згідно з якою стограмова плитка шоколаду цілком може містити до шістдесяти частинок цих комах. Комахи потрапляють в шоколад, тому що все починається на фермі з переробки какао-бобів. Звичайно, тарганів можна знищити, використовуючи для цієї мети безвідмовні отрути і пестициди, але тоді шоколад, вироблений з таких бобів, стане ще більше небезпечним.

Зазвичай шоколад їдять як ласощі, однак у цього продукту більш широкий спектр застосування – він може замінити косметику, стати засобом для профілактики і навіть для лікування хвороб. Застосувати шоколад можна для підтримки тонусу організму, для схуднення, для профілактики захворювань і для догляду за собою, не кажучи вже про те, що він просто дуже смачний.

Але шоколадом не тільки насолоджувалися, але його й досліджували. Швейцарські вчені опублікували сенсаційні дані про користь шоколаду: чорний шоколад в помірних дозах здатний запобігти серцево-судинним захворюванням. Близько 60 г шоколаду високої якості і з великим вмістом масла какао перешкоджають звуження і затвердіння артерій. Шоколад покращує циркуляцію крові і знижує ймовірність утворення тромбів.

Грецькі медики також відзначили користь гіркого шоколаду стосовно серцево-судинної системи. На щорічній конференції Європейської асоціації кардіологів у 2004 році лікарі повідомили, що 100 г цих ласощів покращують роботу судин у дорослої людини протягом 3 годин.

Найбільш корисний чорний шоколад. Чим більше відсоток вмісту какао в шоколаді, тим більше він корисний для організму, тому молочний та білий шоколад тільки для задоволення, а чорний можна вживати для користі організму.

Можете сміливо відзначати Всесвітній день шоколаду, поїдаючи шоколад без шкоди для фігури – адже солодощі, які спожиті у день, що наповнений активним відпочинком, не несуть надлишку калорій, a лише покращують настрій!

Смакуйте шоколад із задоволенням та будьте здорові!

Інформацію підготував

к.біол.н., доцент кафедри мікробіології, вірусології та імунології Міхєєв А.О.

 

Корисно знати