• Українська
  • English
До міжнародного Дня анестезіолога

До міжнародного Дня анестезіолога

Щорічно, 16 жовтня, вся анестезіологічна спільнота світу відмічає своє професійне свято – день анестезіолога. Незважаючи на бурхливий розквіт анестезіології, як науки, на сучасному етапі, у багатьох потенційних пацієнтів немає повного уявлення про характер діяльності лікарів цього фаху.

Так, в Україні таких лише 30% населення. Самі анестезіологи часто називають себе бійцями невидимого фронту. І в цьому є своя правда. Хоча і не вся. Можна назвати десятки прізвищ лікарів анестезіологів-реаніматологів, членів Асоціації анестезіологів Чернівецької області, які брали участь в АТО на сході України, лікували та забезпечували анестезію бійцям, захисникам української землі. А це вже, погодьтеся, видимий і відчутний фронт. Поряд з усіма працюють навіть анестезіологи, які були свідками оборони донецького аеропорту, де в підвалах оперувалися бійці та надавалася їм анестезіологічна допомога.

Нашим анестезіологам-реаніматологам ніколи не було легко. Ні тоді, коли проводився пошук нових методів і способів анестезії та реанімації, які відповідали б рівню світових стандартів, ні тоді, коли практичне ведення анестезії страждало від браку елементарних речей – ларингоскопів, провідників інтубаційних трубок тощо. Що там говорити, коли самих інтубаційних трубок  бракувало! Оце і є той невидимий фронт, коли анестезіолог з обмеженими технічними можливостями та неповним лікарським забезпеченням  здійснював «чудеса» на операційному столі й в палатах інтенсивної терапії.

День анестезіолога цього року позначений пандемією COVID19. І знову анестезіологи-реаніматологи на передньому краї! Тільки тепер «фронтом» є палати інтенсивної терапії, де борються за життя, уражених вірусом, хворих.  Не багатьом, напевно, прийшлося бачити змучені очі анестезіологів після нічної зміни в реанімаційному відділенні. Відчувається спокій і впевненість, але і постійна тривога. Ніякі грошові винагороди та премії, ніякі грамоти  не нівелюють моральних і фізичних збитків, які отримують в цей час лікарі анестезіологи, медичні сестрички, сестрички-анестезистки, санітарочки, лаборанти, а також всі лікарі – консультанти, хто дотичний до процесу лікування постраждалих.

Не лишилися осторонь і співробітники кафедри анестезіології та реаніматології нашого університету. Завідувач кафедри, професор Віктор Миколайович Коновчук щоденно опікується відділенням інтенсивної терапії ОКЛ, як у свій час хворими SARS і MERS. У чергуваннях у відділенні інтенсивної терапії беруть участь Кушнір С.В., експерт з фаху «анестезіологія» при ОДА, Андрущак А.В., Ковтун А.І.

Побажаймо в цей день всім анестезіологам і їхнім рідним міцного здоров’я,

не хворіти, сил, наснаги, сімейного затишку, щастя і радості!

Матеріал підготував

доцент кафедри анестезіології та реаніматології Акентьєв Сергій.

Корисно знати