• Українська
  • English
Грудне вигодовування – здорова дитина

Грудне вигодовування – здорова дитина

 Грудне вигодовування є головною умовою, яка визначає здоров’я сучасних і майбутніх поколінь, фізичне і психічне здоров’я суспільства. Можна назвати безліч фактів про грудне вигодовування, але зупинимося лише на 10-ти.

Перший факт – сильний імунітет. Наявність у материнському  молоці специфiчних i неспецифiчних факторів забезпечує високий рівень захисту немовляти від інфекційних захворювань, зокрема від кишково-шлункових інфекцій. Згідно з даними ВООЗ, виключно грудне вигодовування значно знижує ризик смерті дитини внаслідок діареї, пневмонії та інших інфекційних захворювань, а на випадок хвороби діти швидше одужують.

Другий факт – збалансований раціон і поживні речовини. Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для немовляти. Воно містить усі поживні речовини, що необхідні для розвитку та зростання дитини, грудне молоко матері є найбезпечнішим джерелом поживних речовин, вітамінів та енергії, оскільки не містить жодних додаткових, шкідливих чи забруднюючих речовин. Воно повністю покриває потреби дитини в поживних речовинах протягом перших 6 місяців життя, а в наступні 6 місяців продовжує задовольняти щонайменше половину потреб дитини в поживних речовинах, а впродовж другого року життя – покриває третину цих потреб.

Третій факт – спокійний животик.  Грудне молоко містить ферменти, які полегшують процес перетравлюння, а також є фактори, які перешкоджають росту патогенної флори у травному тракті малюка. Відомим є той факт, що тривале годування грудним молоком сприяє формуванню шлунково-кишкового тракту малюка. Таким чином у них набагато рідше бувають кишкові кольки тощо.

Четвертий факт – зв’язок з мамою. Тривале грудне вигодовування дозволяє сформувати стійкий психофізіологічний зв’язок дитини з мамою. Тісний емоційний та фізичний контакт, який має місце при кожному годуванні груддю, з часом перетворюється в особливі взаємовідносини матері та дитини. Чим довше мати годує дитину груддю, тим стійкішими вони будуть.  

П’ятий факт – основа інтелекту. Головний мозок немовляти особливо активно розвивається у перші шість місяців життя, саме тоді формується близько 60% нервової системи людини, а по досягненні трьох років  80%. Успішному розвитку центральної нервової системи необхідні амінокислоти й фактори росту тощо, які практично у готовому вигляді та у великій кількості містяться у материнському молоці. Тому тривале грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку.

Шостий факт – гарна посмішка. Тривале годування груддю дозволяє  сформуватися правильному прикусу й здоровим зубкам малюка. Щоби отримати материнське молоко, малюку необхідно провести чималу роботу  йде скорочення м’язів обличчя, що сприяє нормальному формуванню нижньої щелепи.

Сьомий факт – правильна артикуляція. Також тривале грудне вигодовування впливає на правильне становлення артикуляції завдяки тривалому тренінгу ротика, язика, губ під час акту смоктання.

Восьмий факт – соціальна адаптація.  Чим довше малюк смокче груди, тим легше проходить його соціальна адаптація в дорослому світі.  Стикаючись у повсякденному житті з різними життєвими ситуаціями як позитивними, так і негативними, малюк, якого мати продовжує годувати грудьми, може легше впоратися з ними. Він добре комунікує з людьми та зазвичай перебуває в емоційно позитивному настрої. Така поведінка забезпечується так званою «немовлячою пам’яттю» –  дитина відчуває надійний захист, міцну підтримку матері. Ця впевненість формується із перших місяців життя, входить у свідомість дитини: світ, як мати, доброзичливий і хвилюватися не потрібно.

Дев’ятий факт – здоров’я дитини. Тривале грудне вигодовування забезпечує у майбутньому захист вашого малюка від ризику захворіти цукровим діабетом, онкозахворюванням, атеросклерозом. Крім того, діти й підлітки, які в грудному віці отримували молоко матері, рідше страждають від надлишкової ваги або ожиріння у старшому віці. Від грудного вигодовування отримують користь і матері, у яких знижується ризик розвитку раку молочної залози, раку яєчників та діабету.

Десятий факт – одне задоволення. Цей факт не самий головний, але приємний, коли ви бачите біля грудей задоволене та зосереджене личко дитини, відчуваєте його м’яку щічку, теплі губки, вдихаєте запах його шовковистого волосся, а саме головне ви усвідомлюєте, що ви із дитиною  це єдине й щасливе ціле!

«Все прекрасне в людині – від променів сонця і від молока Матері»

Матеріал підготувала доцент кафедри

 догляду за хворими та вищої медсестринської

освіти Олена Макарова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Корисно знати