• Українська
  • English
Місце для доброти завжди знайдеться в нашому серці

Місце для доброти завжди знайдеться в нашому серці

Люди всього світу двічі на рік відзначають День, який пов’язаний з внутрішнім світом кожного: День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day) 17 лютого та Всесвітній День доброти (World Kindness Day) 13 листопада. Розпочали відмічати свята, за ініціативою міжнародних благодійних організацій, лише напередодні другого тисячоліття. Мабуть, мали надію, що воно має бути хоч трохи добрішим за попереднє, що у світі поменшає горя, розрухи, військових конфліктів, голоду та дитячих сліз…

Спонтанність у проявах добрих почуттів збільшує радість від отриманого результату (посмішки у відповідь, вдячного погляду, не обов’язково слів). Ти зрозумієш, що твоє добро принесло дві радості та захочеш повторити цей досвід ще. Коли плануєш добру справу ти виважено підходиш до своїх дій і отримуєш очікуваний результат. Коли ж спонтанно переповнить тебе бажання зробити щось добре, зроби це!  І дитяча радість не змусить на себе чекати.

Сучасний світ надто жорстокий. Війна забирає дорогих нам людей, калічить тіла і душі, нищить домівки, паплюжить землю. Воїни збройних сил України мають бути ніби виплавлені із криці, щоб стримати навалу ворога і прогнати його геть. Скільки пригорщей любові і доброти потрібно нам, щоб відігріти їх, замерзлих в холодних лещатах війни. І ми повинні знайти все, що потрібно для кожного: чисту воду для спраглого; теплу їжу для голодного; свіжу пов’язку для пораненого; вічну пам’ять для загиблого! Скільки добра та мужності у тих, хто на собі виносить, рятує, оперує, виходжує наших хлопців з передової! Нещодавні наші випускники є серед бойових медиків! Як ось Лариса (навряд чи вона захотіла б, щоб про неї писали) на нульовому рубежі, під вибухами проявляє християнське милосердя, не ховаючись в тилу за чоловічими спинами. А хто, якщо не вона?

Є ситуації коли добрі справи необхідні як життя – це  волонтерство під час війни. Для волонтерства як явища не важливо, які мотиви рухають людиною. На серце волонтера будемо дивитися не ми. Важливий результат для тих, хто страждає, сидить в окопі, захищає нас в бою. Все для перемоги!

Наші студенти – ровесники свят Доброти.  За даними опитування вони захоплюються ЗСУ та переживають за кожного на полі бою, майже 50% позитивно ставляться до поєднання навчання та волонтерства; кожний третій готовий волонтерити прямо зараз.

Чим більше ми віддаємо, тим джерело б’є сильніше. Пропонується у День свята допомогти нужденним, попросити вибачення у тих, кого образили, відвідати близьких, сказати їм приємні щирі слова. Можемо додати: побачмо все-таки внутрішньо переміщених осіб, почуємо і допоможемо їм, не для звіту чи сайту, а просто так, спонтанно проявимо доброту. Побачмо родичів загиблих героїв, або сім’ї воїнів, які потребують підтримки хоча б добрим словом, молитвою. Побачмо діток, які бачили стільки, що нам і не снилося у страшному сні. Додаймо ще море варіантів, коли можна спонтанно робити добро!

Більшість з нас може захоплюватися тими, хто робить добрі справи, але не має внутрішньої волі, щоб зібрати себе і сказати: «Все. Сьогодні я це зроблю!»

Добро є активним. Душевні лінощі заважають. Де наша воля? Час біжить. Потоки інформації підхоплюють у вир і ми блукаємо у них.

Ми все зробимо, але вже завтра. А завтра може не бути.

Спішимо робити добро тут і зараз, спонтанно!

І нехай тиха Радість охопить нас!

 

Доцент кафедри соціальної медицини та

 організації охорони здоров’я Любов Власик

Корисно знати