• Українська
  • English
Небезпечний COVID

Небезпечний COVID

Упродовж двох останніх десятиліть світ зазнав ряд спалахів інфекційних, які продемонстрували високу швидкість передачі. Наразі посилюється занепокоєння щодо продовження зростання масштабів поширення SARS–COV–2 у деяких регіонах світу і щодо здатності підтримувати досягнуті темпи їх зменшення в інших. Швидке поширення пандемії COVID-19 стало глобальним викликом, що вимагає швидкого пошуку заходів з ефективної протидії.

  Нові для людини віруси і пов’язані з ними ризики періодично нагадують країнам про необхідність бути завжди готовими до надзвичайних ситуацій в галузі біологічної безпеки.

Відомо, що коронавірус проникає в організм головним чином через слизові оболонки ротової порожнини, дихальних шляхи і очі. На поверхні клітин слизових є рецептори, які стають вхідними воротами в клітини для вірусу. За останніми опублікованими даними, більшість тканин порожнини рота містять клітини-мішені для розмноження вірусу, які можна порівняти з клітинами легеневої тканини. Новий вірус атакує клітини слизової оболонки порожнини рота. При наявності хронічного запалення розмноження вірусних клітин призводить до порушення мікроциркуляції в кровоносних і лімфатичних судинах в порожнині рота, викликаючи їх руйнування. Тому при наявності запалення коронавірус відразу проникає в кров. Пародонтит – шоста за поширеністю в світі хвороба порожнини рота. Дослідники відзначають, що частіше за інших на нього страждають пацієнти у віці 15-19 і 35-44 років. Тому людям цих вікових категорій слід приділяти особливу увагу здоров’ю порожнини рота в період пандемії. Ускладнення SARS–COV–2 викликані важкою запальною реакцією, яка має деякі спільні ознаки з пародонтитом. Пацієнти з SARS–COV–2 та пародонтитом набагато частіше потребували госпіталізації в відділення інтенсивної терапії, допоміжної вентиляції легень і мали більш високий відсоток смертності, аніж пацієнти з SARS–COV–2 без захворювань тканин пародонта.

Дослідники факультету стоматології Університету Макгілла (Канада) і відділення стоматології Інституту здоров’я порожнини рота медичної корпорації Хамад (Катар) вивчили зв’язок пародонтиту з ускладненнями SARS–COV–2. Вчені використовували математичні моделі, що враховують демографічні, медичні та поведінкові фактори. Наявність пародонтиту оцінювали за допомогою стоматологічних рентгенограм з медичної бази даних. До вибірки включили 568 пацієнтів. Виявилося, що у заражених коронавірусом з пародонтитом в 8,81 рази вище ризик летального результату, ніж у людей зі здоровими яснами. Також пацієнти зі стоматологічною проблемою в 3,54 рази частіше потрапляли в відділення інтенсивної терапії і в 4,57 рази частіше потребували штучної вентиляції легень.

Якщо патогенні мікроорганізми, в тому числі віруси, проникають в кров’яне русло через пародонтальні кишені, це створює передумови для розвитку тромбозу (І. Ф. Макєєва 2020). Саме тромбоз, що нагадує ДВЗ -синдром (порушення згортання крові через підвищення тромбоутворення), – причина тяжкого перебігу SARS–COV–2. Відображенням ризику виникнення тромбозу є підвищення такого показника коагулограми, як D-димер (білкова фракція, що утворюється при розчиненні кров’яного згустку, показник тромбоутворення). Таким чином, хронічні запальні процеси в порожнині рота можуть погіршити перебіг SARS–COV–2, тоді як у пацієнтів з початковими симптомами інфекції, які не мають запальних захворювань пародонту, ризик розвитку важкої форми захворювання знижений за рахунок зменшення кількості D-димеру в крові. Тому рекомендується проводити стоматологічний огляд пацієнтів з підозрою на SARS–COV–2 для уточнення і корекції їх гігієнічного статусу.

Можна припустити, що важкий перебіг SARS–COV–2 викликає загострення хронічних захворювань, в тому числі в порожнині рота. Прогресування існуючих захворювань, наприклад перехід катарального запалення ясен в фазу гноєтечі або розвитку некротичних уражень, буде вказувати на несприятливий перебіг.

Матеріал підготували:

Зав.кафедри терапевтичної стоматології,  д.мед.н.,доцент  Батіг В.М.

Ас. каф. терапевтичної стоматології  Кавчук Олеся Миколаївна

Ас. каф. терапевтичної стоматології  Кіюн Ірина Дмитрівна

Корисно знати