• Українська
  • English
Харчування і здоров’я підлітків та молоді. Фаст-фуд.
Харчування і здоров’я підлітків та молоді. Фаст-фуд.

Харчування і здоров’я підлітків та молоді. Фаст-фуд.

У сучасному життєвому ритмі брак вільного часу накладає свій відбиток на наш раціон – ми стали менше харчуватися вдома,

віддаючи перевагу гамбургерам, піці та шоколадни батончикам, замість компотів і морсів п’ємо газовану воду та пакетовані соки. У результаті втрачаємо стрункість фігури, але і це не найголовніше – харчуючись фаст-фудом, ми підриваємо здоров’я.

У чому небезпека фаст-фуду? У більшості продуктів, що відносяться до категорії фаст-фуд, міститься велика кількість калорій, а так як вони з’їдаються зазвичай у великій кількості, це стає помітно. У продуктах фаст-фуду міститься велика кількість жирів і консервантів, мало якісного білка і багато вуглеводів, а вітаміни і мінеральні речовини – в дефіциті.

При приготуванні фаст-фуду зазвичай використовується маргарин – синтетичний продукт із шкідливими жирними кислотами. Вони не дають продуктам псуватися, але впливають на стінки судин, нервову систему і призводять до розвитку цукрового діабету другого типу, онкології та безпліддя Крім того, в стравах фаст-фуду багато солі, що надає їм більш привабливий смак, але шкодить ниркам і судинам. Вони небезпечні в плані мікробіологічної чистоти – при недотриманні санітарних норм ними можна отруїтися.

Видання РБК, з посиланням на Нью-Йоркський психіатричний інститут, пише, що фаст-фуд небезпечний для нервової системи людини: багата цукром і насиченими жирами, (а також харчовими розпушувачами, барвниками, ароматизаторами) дієта призводить до пошкодження структури мозку, руйнують нервові тканини і запускають запальні процеси, також був зафіксований надлишок води в мигдалеподібному тілі, а це є доказом пошкодження нервових тканин.

У фаст-фуді містяться транс-ізомери жирних кислот, частка яких може досягати 30-50 % (в картопляних чіпсах, крекерах, печиві та ін), так як багато з них готуються з використанням гідрогенізованих жирів (маргаринів). Вони порушують імунітет людини, збільшують ризик розвитку діабету, онкологічних захворювань, знижують кількість тестостерону, порушують обмін простагландинів (регулюють багато процесів в організмі і знаходяться практично у всіх тканинах і органах), порушують роботу цитохром с-оксидази – головного ферменту, знешкоджуючого канцерогенні та деякі лікарські токсини.

Виходячи з отриманих даних, експерти рекомендують зменшити вміст солі і насичених жирів, а транс-жири (жири, що містять транс-ізомери жирних кислот) зовсім не використовувати в продуктах харчування. Таким чином, ціни на продукти з невеликим вмістом солі також повинні бути знижені. У травня Європейська організація споживачів вже зверталася до Херману Ван Ромпею, голові Європейської ради і прем’єр-міністру Бельгії, з проханням посилити вимоги щодо реклами фаст-фуду.

Але чому нас так тягне їх скуштувати? Це схоже до залежності, так як у ці продукти часто додають підсилювачі смаку, одним з яких є глютамат натрію. У багатьох роботах вчених висловлена гіпотеза про «підсаджуванні» на глютамат частини населення. Інша їжа після споживання фаст-фуду вже здається несмачною.

Раціональне харчування (від латинського «Rationalis» — розумний) достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування. Принцип раціонального харчування – помірність, різноманітність і збалансованість. Режим харчування – регулярність. Збалансованість – оптимальне співвідношення компонентів їжі. Денний раціон підлітка у співвідношеннях:

БІЛКІВ, ЖИРІВ, ВУГЛЕВОДІВ

  1. :        1       :        4

ПРИ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ

1       :        1       :        6

Харчові добавки – це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію. Позначаються літерою “Е”.

10 найшкідливіших продуктів харчування:

Жувальні цукерки, «чупа-чупси»

Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні

Солодкі газовані напої

Шоколадні батончики

Сосиски і ковбаси

Майонез і кетчуп

Різні соуси і заправки

Локшина швидкого приготування

То ж візьмемо девіз життя:

 «Перш ніж за стіл мені сісти я подумаю, що краще їсти!»

Матеріал підготувала: асистент кафедри гінекології та перинатології Маринчина І.М.

Корисно знати