• Українська
  • English
Петро Мефодійович ЛЯШУК (до 90-річчя від дня народження)

Петро Мефодійович ЛЯШУК (до 90-річчя від дня народження)

Наприкінці серпня відзначає свій поважний ювілей багаторічний очільник курсу ендокринології нашого університету, відомий авторитетний педагог, лікар і науковець доцент Ляшук Петро Мефодієвич.

Народився Петро Мефодійович 29 серпня 1933 р. у сім’ї малоземельних селян на Тернопільщині. Після закінчення семирічної школи з похвальною грамотою вступив до медичного училища, яке закінчив з відзнакою і був направлений для подальшого навчання. У 1959 р. закінчив Чернівецький державний медичний інститут з відзнакою. Після дворічної практичної роботи і очної аспірантури при кафедрі внутрішніх хвороб він працює в Almamater.

У 1965 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Функціональний стан кори наднирників і симпато-адреналової системи у хворих на ревматичні пороки сердця з недостатністю кровообігу».  З 1969 р. – доцент на кафедрі «Внутрішні хвороби», а з 1969 р. – доцент з курсу ендокринології, завідувач курсу. Діапазон наукової та практичної діяльності різноплановий: ендокринологія, кардіологія, пульмонологія, неврологія, гастроентерологія.

За 55 років роботи ним опубліковано понад 500 наукових праць (самостійно і в співавторстві), з-поміж них 40 книг (монографій, навчальних посібників); 6 навчально-методичних брошур; 70 рідкісних захворювань та синдромів (виданих окремим збірником), 55 рецензій на монографії та підручники. Один із посібників опублікований у Німеччині (Klinischeendocrinologie, Hannover, 1998).

Автор і співавтор 43 посвідчень на раціоналізаторські пропозиції. Петро Мефодійович вміло поєднував педагогічну, наукову, лікарську та громадську діяльність, є терапевтом-ендокринологом широкого профілю. Зробив неоціненний внесок у розвиток та становлення ендокринологічної служби на Буковині, ним проконсультовано тисячі хворих Чернівецької і сусідніх областей. Підготував низку лікарів-інтернів і клінічних ординаторів.

Працював секретарем ученої ради університету, заступником декана факультету підвищення кваліфікації лікарів, заступником голови ради молодих учених ВНЗу. Виконував профспілкову і партійну роботу, обирався депутатом Чернівецької міської ради, головою дільничної виборчої комісії, членом правління товариств ендокринологів України та області.

Окремою сторінкою плідної і багатогранної діяльності П.М. Ляшука є його робота на посаді головного редактора багатотиражної газети університету «Для вашого здоров’я». Член Національної спілки журналістів України, автор 250 публіцистичних і науково-популярних статей на сторінках центральних і обласних газет, які видано двома книгами: «Публіцистичні роздуми», «Цікаво про різне».

За сумлінну працю та високий професіоналізм нагороджений грамотами Міністерств охорони здоров’я, освіти, культури і мистецтв України, Чернівецької облдержадміністрації, Буковинського медуніверситету. Він є Лауреатом обласної премії ім. Омеляна Поповича, портрет занесений до обласної дошки Пошани, до Книги Пошани університету, нагороджений медаллю «Ветеран праці».

Уже 30 років, перебуваючи на заслуженому відпочинку, доцент П.М. Ляшук не пориває творчих зв’язків з університетом, кафедрою, видає книги, публікує наукові та публіцистичні статті, консультує пацієнтів на благодійних засадах.

Адміністрація університету, колектив кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Буковинського державного медичного університету і всі вдячні учні  щиро вітають Петра Мефодійовича зі славним ювілеєм, бажають йому міцного здоров’я, людського щастя, творчого довголіття.

Корисно знати