• Українська
  • English
Профілактика гельмінтозів у дітей
Профілактика гельмінтозів у дітей

Профілактика гельмінтозів у дітей

В Україні щорічно реєструють понад 1 млн випадків гельмінтозів.

Рівень інфікованості гельмінтами набагато вище, а виявляються вони недостатньо. Протягом життя практично кожна людина переносить паразитарне захворювання, але частіше хворіють діти.
Гельмінтози у більшості країн світового медичного простору відносять як до паразитарних хвороб, так і до інфекційних хвороб. Найбільш поширеними в Україні глисними інвазіями є ентеробіоз (гострики) та аскаридоз.

У клінічному перебігу гельмінтозів виділяють:

Гостра фаза тривалістю від 1 тижнів до 3 місяців з можливими проявами у вигляді: підвищення температури тіла, шкірних висипань, лімфаденопатії, гіпереозінофілії, різноманітних органних ушкоджень.
Хронічна фаза (патогенний вплив на людський організм визначається видом, локалізацією і способом харчування гельмінта, інтенсивністю інвазії), яка проявляється: порушенням харчування хворого, анемізацією, механічним пошкодженням тканин у зоні паразитування гельмінта, алергічними і токсичними реакціями, зниженням загальної та місцевої реактивності, канцерогенною дією.
Такі виражені клінічні й лабораторні прояви спостерігаються при масивних інвазіях, серйозних супутніх захворюваннях, загальному ослабленні організму. При невеликих рівнях зараження гостра й, навіть, хронічна фази можуть перебігати малосимптомно або, взагалі, приховано.
Батьки, які припускають наявність глистів у своїх дітей скаржаться на поганий апетит, періодичні болі в животі, нудота, кашель, блідість шкірних покривів, наявність висипів на шкірі, епізоди підйому температури тіла до 37,0-37,5 С можуть бути ознаками аскаридозу. Головними скаргами при інвазії гостриками є свербіж періанальної ділянки (здебільшого в нічний час), неспокійний сон, надмірне капризування дитини.

Сучасні методи діагностики глистяних інвазій на сьогодні включають:

-мікроскопічний,
-копровоскопія з використанням різних методик:
– нативний мазок фекалій для виявлення яєць гельмінтів;
– товстий мазок фекалій з целофаном по Като для виявлення яєць гельмінтів;
– після зіскрібку з періанальних складок для виявлення яєць та гострика;
– методика липкої стрічки Грехема;
– методика Гіммельфарба при ентеробіозі;
– методика мікроскопії калу після попереднього збагачення флотацією чи осадженням (методики Телемана, Фюллеборна, Калантарян, Рітчі та ін.);
– методика очищення калу детергентами (пральні порошки) від супутніх біологічних домішок;
– методика мікроскопії консервованих мазків фекалій після очищення калу детергентами;
-виявлення живих личинок гельмінтів (закручування по Шульману, методики Бермана, Брумпта, Харада-Морі та ін.) – методика прямої мікроскопії проглотид стрічкових гельмінтів,
-методика мікроскопії на яйця дуоденального вмісту, мокротиння, сечі, крові, тощо при позакишкових гельмінтозах;
-патоморфологічний – дослідження біоптатів м’язів при трихінельозі, тканин при цистицеркозі тощо;
-цитологічний – дослідження вмісту паразитарних кіст при ехінококозі й альвеококозі;
-серологічний – різного роду серологічні реакції (РНГА, РЗК, РІФ та ін.);
-топічна діагностика – ультразвукове дослідження органів, МРТ, КТ та ін.

Негативний результат свідчить про відсутність інфекції, але позитивний результат не завжди є ознакою наявності глистів крові на виявлення у ній специфічних антитіл при проведенні імунологічних тестів.

Метою профілактики є комплекс заходів – санітарний благоустрій населених місць, охорона ґрунту і води від забруднення фекаліями, знешкодження нечистот, призначених для добрив, а також систематична боротьба з мухами. Сувора ветеринарна експертиза м’ясних продуктів на наявність трихінел, фін бичачого й свинячого цип’яків тощо. Ретельне миття рук перед їжею, після відвідування туалету, контакту з землею. Ретельне миття овочів, ягід і фруктів; достатня термічна обробка м’ясних і рибних продуктів. Бажано утримуватися від купання в забруднених прісних водоймах, розташованих неподалік від пасовищ, водопоїв тварин тощо.

ВООЗ рекомендує в ендемічних регіонах всім дітям, які не проходили дегельмінтизації упродовж останніх шести місяців, призначати антигельмінтний препарат незалежно від лабораторного підтвердження інвазії, виходячи з наступних міркувань: значна поширеність інвазії, низька частота побічних ефектів від протиглисних лікарських препаратів, їх прийнятна ціна, відносно висока вартість діагностики.
Можна спробувати гарбузове насіння, хоча його ефективність менша, ніж у синтетичних препаратів, але слід пам’ятати, що підібрати найоптимальніший варіант в кожному конкретному випадку повинен лікар.

Інформацію підготувала: Остапчук Валентина, к.мед.н., асистент кафедри педіатрії та медичної генетики

Корисно знати