За нормального раціону та здорового способу життя потреба у вітамінах задовольняється природним шляхом. Узимку та навесні, а також особам, що працюють у шкідливих умовах, живуть у суворих кліматичних умовах, під час захворювань доцільно вживати вітаміни додатково. Проте не всі вітаміни сумісні між собою, а саме:
не варто комбінувати у комплексі такі вітаміни як С (аскорбінова кислота) та РР (нікотинова кислота) так як вони призводять до руйнування вітамінів*
віт. B2 (рибофлавін) у поєднанні з В5 (пантотенова кислота)/B6 (піридоксин)/ B1 (тіамін) – руйнування вітамінів*
віт. D2 (ергокальциферол) разом з віт. С можуть призвести до розвитку симптомів С-гіповітамінозу
віт. В12 (ціанокобаламін) разом із В1 можуть викликати алергічну реакцію
прийом надмірних доз віт. В6 та В12 збільшує ризик розвитку раку легень у чоловіків
віт В2 призводить до окислення віт. В1 (тіамін)
віт. В12 знижує властивості віт. С (аскорбінова кислота) і РР (В3, нікотинова кислота)
віт. В6 (піридоксин) і В1 можить спричинити алергічну реакцію, їх рекомендують вводити у різні дні
віт. D2 взаємодіючи з вітамінами A, В2 призводить до порушення обміну вітамінів
*** при введені речовин одноразово та у великих дозах
** довготривале введення речовин у великій дозі
Корисною вважається взаємодія:
віт. F (ненасичені жирні кислоти – лінолева, ліноленова, арахідонова) посилює властивості А, D, E, а також віт. групи В
вітаміни A і Е добре взаємодіють між собою, але для ефективного всмоктування віт. А кількість віт. Е повинна бути меншою
з віт. К (філохінол) відмінно співпрацюють віт. В2 і В6
віт. В12 краще комбінувати з В5 (пантотенова кислота) і Вс (фолієва кислота)
Віт. Р (флавоноїди) посилює властивості віт. С, Е, Вс
віт. С посилює активність віт. Е.
Інформацію підготували завідувач кафедри медичної біології та генетики, д.мед.н., професор Роман Булик та к.мед.н., доцент Катерина Власова