• Українська
  • English
Всесвітній день здорового харчування

Всесвітній день здорового харчування

Життя і здоров’я людини нерозривно пов’язані із вживанням їжі. Однією із важливих фізіологічних потреб людини є – харчування. Вживаючи їжу вона не тільки задовольняє свої гастрономічні вподобання а й поповнює організм необхідними для його нормального і повноцінного функціонування речовинами (білками, жирами, вуглеводами та ін.). Здорове, правильне харчування є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров’я.

Скажи мені, що ти їси, і я скажу, чим ти хворієш – Гіппократ

Щорічно 16 жовтня у понад 50 країнах світу відзначається «Всесвітній день здорового харчування ». Метою Всесвітнього дня здорового харчування є звернення уваги сучасного суспільства до проблем харчування.

Неправильне харчування, несвоєчасний прийом їжі, неякісна їжа є причинами розладів травлення, поганого самопочуття, стрімкого набору ваги, розладів у роботі організму та появі хвороб.

Статистичні данні представлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я є свідченням того, що 80 % усіх захворювань в тій чи іншій мірі пов’язані з харчуванням, а 40% з них безпосередньо пов’язані з фактором харчування людини.

Дотримання простих порад у харчуванні сприятимуть хорошому настрою, енергійності, активності і хорошій працездатності. Вони істотно знизять ризики розвитку багатьох серйозних серцево-судинних, онкологічних, шлунково-кишкових та інших захворювань.

Декілька корисних порад:

  • харчуйтеся в залежності від виду діяльності (важка фізична чи розумова праця )
  • готуйте їжу правильно (варіння, запікання, тушкування),
  • використовуйте якісні продукти (свіжі, або щойно розморожені),
  • не переїдайте (їжте малими порціями у зазначений час, ретельно пережовуйте),
  •  не їжте холодне або гаряче ,
  • не їжте перед сном,
  • не зловживайте спеціями (сіль, цукор, перець).

Будьте здорові.

Інформацію підготував доцент кафедри медичної біології та генетики Володимир ВОЛОШИН

Корисно знати