Буковинський державний медичний університет

  • Українська
  • English
Сила яблук в медицині

Сила яблук в медицині

Яблуко — це скарбничка поживних і корисних речовин. Людям давно відомо про корисні властивості яблук і можливо тому вони часто фігурують у різноманітних міфах та легендах.

Основні поживні компоненти, які містяться в яблуках це вітаміни, мінерали, харчові волокна, антиоксиданти, природні цукри, органічні кислоти.

Роль яблук для підтримання здоров’я людини безцінна.

Яблука є низькокалорійним продуктом (в середньому близько 52 ккал на 100 грамів), що робить їх чудовим вибором для тих, хто хоче підтримувати здорову вагу. Вони забезпечують відчуття ситості, сприяють нормалізації обміну речовин і мають комплексний вплив на здоров’я. Високий вміст харчових волокон та води роблять яблука чудовим продуктом для наповнення шлунку та позбавлення відчуття голоду.

Яблука є хорошими пробіотиками. В яблуках міститься клітковина– пектин. Він є своєрідним паливом для корисних бактерій в кишківнику. Яблучні кислоти у поєднанні з пектинами та дубильними речовинами протидіють процесам гниття і бродіння в кишечнику, тож сприяють його оздоровленню.

Це чудовий профілактичний засіб проти раку. Згідно з даними вчених, яблука мають антиоксидантний та протизапальний ефект, що робить їх потенційно ефективними у зниженні ризику виникнення злоякісних пухлин. “Яблучним” антиоксидантом є кверцетин. Окрім вираженої протиракової дії, він зменшує запалення у суглобах, судинах, шкірі та гальмує загальне старіння організму.

Допомагають здоров‘ю мозку. Сік яблук запобігає віковому зниженню розумової активності та кількості нейромедіатору ацетилхоліну (відповідає за навчання, мислення та пам’ять). Низький рівень ацетилхоліну пов’язаний з хворобою Альцгеймера.

Містять компоненти, що допомагають боротися з астмою. Шкірка яблука містить флавоноїд кверцетин, який допомагає знижувати запалення та впливати на алергічні реакції.

Учені дослідили, що регулярне вживання яблук сповільнює розвиток вірусу грипу, тому їх доцільно вживати напередодні та під час епідемії цієї недуги, а також для запобігання її ускладнень. Два-три яблука щодня, і ви втричі менше ризикуєте застудитися, як стверджують учені.

У давнину сік, який витікає з яблук під час смаження, вживали при сильних подагричних болях.

Вдале поєднання калію та натрію в яблуках сприяє їхній ефективній діуретичній дії, тож їх корисно вживати при набряках.

Теплий яблучний відвар допомагає при гострих респіраторних захворюваннях, що супроводжуються кашлем і набряком голосових зв’язок, при хрипоті.

У яблуках містяться органічні кислоти: яблучна, лимонна, саліцилова і бор. Завдяки цьому яблука стимулюють вироблення жовчі і шлункового соку.

Яблучний оцет знижує глікемічний індекс страв, тобто сповільнює поступлення глюкози в кров, знижує ризик інсулінорезистентності, цукрового діабету та ожиріння.

Бактерицидна властивість яблук зумовлює їх зовнішнє використання: щойно натерте яблуко (або у суміші з жиром) накладають на тріщини губ, сосків у матерів-годувальниць, на обпечену чи обморожену ділянку шкіри, застарілі рани, навіть трофічні виразки.

Включайте різні сорти яблук у свій раціон та будете здорові довгі роки.

 

Підготували доцент кафедри внутрішньої медицини Квасницька Ольга, студенка 6 курсу медичного факультету №2 Мельніченко Ганна

 

Корисно знати