• Українська
  • English
Сучасні аспекти профілактики ВІЛ-інфекції

Сучасні аспекти профілактики ВІЛ-інфекції

Щороку Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається 1 грудня. Поширення ВІЛ-інфекції залишається однією з основних проблем охорони здоров’я. Досі найкращим методом попередження інфікування ретровірусним агентом є профілактика та обізнаність населення стосовно можливих шляхів зараження. Зокрема, багато державних програм та громадських організацій розповсюджують листівки про СНІД, значки, наклейки та іншу атрибутику. Повідомлення, що інформують людей про небезпеку СНІДу, регулярно транслюються в інтернет-мережі, по радіо і телебаченню, публікуються в газетах. Однак, ніколи не можна виключати випадкового інфікування! Україна залишається в категорії країн з високими темпами поширення ВІЛ-інфекції, що зосереджена не тільки серед окремих груп населення високого ризику інфікування.

Сьогодні епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекцією у більшості регіонах України характеризується зростанням кількості зареєстрованих випадків, майже половина із яких не знає про свій позитивний статус.

Останнім часом значного поширення набули новітні методи профілактики ВІЛ-інфікуванню, що включають прийом медикаментів, які здатні зменшити ризик зараження ВІЛ через біологічні рідини. Згідно з інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, доконтактна профілактика (pre-exposure prophylaxis, PrEP) – це прийом антиретровірусних препаратів для зниження ризику інфікування ВІЛ. Пероральні препарати PrEP (що містять тенофовір) є додатковим методом профілактики для осіб із високим ризиком інфікування. У рамках PrEP може бути використано тенофовір (TDF) або його комбінацію з емтрицитабіном (FTC) чи ламівудином (3TC). На даний час, вказані препарати показані для застосування людям, що мають ВІЛ-негативний статус та/або високий ризик інфікування ВІЛ. За критеріями ВООЗ, PrEP має сильний рівень рекомендації та високу якість доказів, однак призначається тільки за прописом лікаря.

Застосування доконтактної та післяконтактної профілактики інфікування ВІЛ в комплексі показує високу ефективність і допомагає попередити цю недугу.

Вбережи себе від ВІЛ СНІДу!

В процесі підготовки інформації були використані фрагменти публікацій веб-сайту Центру громадського здоров’я МОЗ України (https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/vilsnid/profilaktika-vilsnidu/dokontaktna-profilaktika-dkpprep).

Інформацію підготували: завідувач кафедри медичної біології та генетики,

д. мед. н., професор Булик Р.Є. та асистент кафедри, к.біол.н. Кушнірик О.В.

Корисно знати