• Українська
  • English
Таємниці вітаміну С
Весняний гіповітаміноз

Таємниці вітаміну С

В зимово-весняний період різко збільшується кількість гострих респіраторних інфекцій  і люди, знаючи про зв’язок імунітету з вітаміном С, посилено починають приймати його у вигляді вітамінних добавок та їсти цитрусові. До чого ж може призвести посилене вживання вітаміну С та чи можливе передозування?

В організмі більшості тварин вітамін С синтезується з глюкози, однак примати, в тому числі людина, і деякі інші ссавці, наприклад, морські свинки, повинні отримувати вітамін С з їжею. Наші предки втратили здатність синтезувати аскорбінову кислоту близько 50 мільйонів років тому і з тих пір нам потрібно поповнювати цей необхідний елемент харчування із зовнішніх джерел. В цілому, вітамін С має досить низьку токсичність, напівлетальна доза складає близько 12 грамів на 1 кілограм маси тіла для щурів. У перерахунку на людину це складало б близько 1 кілограма аскорбінової кислоти за один прийом, що являє собою надзвичайно велику дозу. Хоча, звичайно, таких експериментів на людях не проводили.

Великі дози, до 6 грам у день, можуть сприяти розвитку діареї, у деяких людей може з’являтися нудота, блювання, почервоніння обличчя, головний біль, втома і порушення сну. Високі дози вітаміну С протипоказані при діабеті та вагітності. Окрім того, високі дози можуть бути причиною висипань на шкірі та алергічних реакцій.

Всупереч поширеній думці, лимони, мандарини та апельсини не найбагатші на цей вітамін продукти.  Його концентрація у декілька разів вища у шипшині, болгарському червоному перці, чорній смородині та обліписі.  І навіть в кропу та петрушці вітаміну С більше, ніж у цитрусових. Щоб виникли симптоми передозування аскорбіновою кислотою,  потрібно бути дуже наполегливим і з’їсти як мінімум 2 кілограми чорної смородини.

На відміну від передозування, недостатність є досить частим явищем, тому що вітамін С задіяний у багатьох біохімічних процесах. При його недостатності знижується розумова та фізична працездатність, з’являється в’ялість та підвищується втомлюваність. Може виникнути підвищена чутливість до холоду, сонливість або навпаки безсоння, зниження апетиту, шкіра стає дуже сухою, що знижує її бар’єрну функцію.

Міжнародна некомерційна організація «Cochrane» проаналізувала десятки досліджень ефективності вітаміну С для профілактики простудних захворювань, у яких взяли участь понад 11 тисяч людей. Результати показали,  що додатковий прийом аскорбінової кислоти знижує тривалість застудних захворювань від 8 до 14 %, а також знижує важкість перебігу хвороби при прийомі до 1 грама вітаміну С у день.

Отже, як бачимо, вітамін С дуже важливий для нормального функціонування нашого організму.  Приймаючи його короткими курсами у період поширення респіраторних захворювань,  ми можемо допомогти нашому організму пережити такі затяжні зимові вечори без хвороб. Проте, не забувайте завжди консультуватися із сімейним лікарем, адже самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

Асистент кафедри фармації – Анастасія КЛЮЙКО

Корисно знати