• Українська
  • English
Прегравідарна підготовка – запорука здорової дитини

Прегравідарна підготовка – запорука здорової дитини

 

Прегравідарна підготовка – комплекс заходів, які спрямовані на запобігання ускладненням при майбутній вагітності. Кожна жінка, яка планує вагітність, повинна звернутись до лікаря за три місяці до початку зачаття. Лікар розкаже про необхідність здорового, збалансованого харчування, здоровий сон, важливість обстеження на TORCH інфекції, які себе можуть клінічно не проявляти та призначає вітамінний комплекс, який направлений на профілактику вроджених вад розвитку нервової системи у плода.

Коли жінка зрозуміла, що вона вагітна, їй відразу варто звернутися до гінеколога. Адже не кожна жінка проходить прегравідарну підготовку. Тож тоді лікар зможе призначити їй вітамінний комплекс і препарати, які їй потрібні для того, щоб  вагітність протікала без проблем.

Буває чимало випадків, коли жінка сумнівається, що вагітна. Тест, до прикладу, слабопозитивний, або можуть з’являтися кров’янисті «мажучі» виділення, які не є менструацією. Це небезпечно. Тож лікар за допомогою клініко-лабораторних обстежень і аналізу крові, а також, при потребі, і УЗД обстеження може підтвердити наявність чи відсутність вагітності.

Ведення вагітності охоплює чимало обстежень згідно з наказами МОЗ України відносно ведення вагітності. Тому жінка має вчасно стати  на облік починаючи з 11 тижнів вагітності. При першому відвідуванні набирають кров, сечу на загальний аналіз, біохімічний аналіз, обстежують на TORCH інфекції, на гепатити, ВІЛ, СНІД. Також проводиться перший УЗД скринінг та біохімічний скринінг. Надалі жінка отримує всі консультації суміжних спеціалістів. Зокрема, консультацію терапевта, ЛОРа, ендокринолога, кардіолога.

УЗД діагностика у певні терміни і за показаннями в тому числі й біофізичний профіль плоду, доплерометрія. З 30 тижнів вагітності майбутній мамі пропонують періодично проходити обстеження з допомогою кардіотокографа де записується серцевий ритм плоду та визначається внутрішньоутробний стан плоду. Обов′язковим є відвідування «Школи материнства», яка полягає у навчанні не лише мам, а й татусів. Майбутній мамі пояснюють як проходять періоди внутрішньоутробного розвитку малюка, до чого потрібно готуватись, навчають правильної поведінки під час пологів, звертають увагу на питання як навчити жінок не боятись пологів, бути впевненими в собі, володіти своїм тілом, опановувати біль, окрім того, як вони повинні розслаблятися під час пологів, правильно дихати як жінка має поводитися в пологах, аби їй було комфортно. Школа материнства звертає увагу на те як доглядати за дитинкою після пологів.

Школа материнства залучає до занять і майбутніх татусів, адже тато – не гість на пологах, а активний учасник цього процесу. Він повинен як морально, так і фізично допомагати своїй дружині, проводити релаксаційний масаж в спеціальних біологічних точках, який допомагає зменшити біль під час пологів. Отже, кожна пара, яка бажає народити здорового малюка повинна пройти прегравідарну підготовку, вчасно стати на облік з ведення вагітності до перинатолога та своєчасно відвідувати школу материнства.

Матеріал підготувала:

асистентка кафедри акушерства, гінекології та перинатології

Аліса ГОШОВСЬКА

Корисно знати