• Українська
  • English
Що важливо знати майбутнім мамам про грип?
Що важливо знати майбутнім мамам про грип?

Що важливо знати майбутнім мамам про грип?

З настанням холодної пори року

ми завжди непокоїмося можливістю захворіти на грип чи гостру респіраторну вірусну інфекцію (ГРВІ). А особливу тривогу група таких недуг викликає в матерів, які цілодобово піклуються про здоров’я своїх майбутніх немовлят. І це небезпідставно, адже вірусна інфекція негативно впливає на вагітних і стан внутрішньоутробного плода. Окрім того, через недосконалість імунної системи , у вагітних   зростає питома вага ускладнень. Водночас, проблема грипу  залишається однією з актуальних для медицини, оскільки не лише частота захворюваності турбує лікарів, а й те, що іноді такі недуги завершуються трагічно, спричиняючи самовільні викидні в малих гестаційних термінах, а також народження немовлят з інфекційними ускладненнями.

Поширеність даної групи захворювань зумовлена значною різноманітністю збудників, до якої входять грип (А, В, С), парагрип, аденовірусна, респіраторно- синцитіальна, риновірусна,  ентеровірусна інфекції. При цьому кожна зокрема має кілька типів, а тому, перехворівши, наприклад, грипом типу А, ви не застережені від цієї хвороби, але вже типу В.

Однак чутливість вагітних до окремих збудників різна. Зокрема, вірус грипу та парагрипу в 75% вагітних  дає характерну симптоматику, аденовірусна інфекція – у 55-90% випадків, а респіраторно-синцитіальна – лише у 45% випадків.

Чутливість вагітних  до тих чи інших вірусів значною мірою визначається пасивним імунітетом, який матір передає дитині під час вагітності (через плаценту), а також з грудним молоком. Мами повинні пам’ятати, що вони забезпечують своїх дітей імунним захистом від грипу, зокрема до 6-місячного віку, за умови, що малюк вигодовується материнським молоком. Якщо ж дитина знаходиться на штучному вигодовуванні, то материнського захисту вистачає на перші 2-3 місяці життя. Тоді ваше маля залишається практично беззахисним перед грипом, оскільки його імунна система (система захисту) ще не сформована повністю, а тому протидія вірусам буде слабкою.

Для того, щоб застерегти себе, свою майбутню дитину від грипу , треба чітко усвідомити такі поняття: хто є джерелом інфекції та які шляхи передачі ГРВІ?

Джерелом інфекції виступає хвора людина, яка виділяє віруси в навколишнє середовище, а тому становить небезпеку для оточуючих. Максимальне виділення вірусів хворим триває 2-3 дні. Проте до сьомого дня, за неускладненого перебігу грипу, та до чотирнадцятого – в ускладнених випадках, хворий залишається небезпечним для оточуючих в плані зараження.

Окрім того, джерелом інфекції можуть бути дорослі, які переносять грип “на ногах”. Вірусоносіями стають також діти з хронічними вогнищами інфекції, оскільки у випадку захворювання вони триваліше (аніж раніше зазначено) виділяють віруси.

Шлях передачі грипу – повітряно-крапельний. Під час кашлю, чхання, а також із виділеннями з носа віруси з дихальних шляхів хворого потрапляють у повітря, а далі в органи дихання осіб, які контактують із хворим.

Звичайно, кожна майутня мама повинна знати найхарактерніші симптоми грипу. Хвороба дає знати про себе зненацька, і першою ознакою є підвищення температури тіла. У перші ж години температура сягає 39-41 градус за Цельсієм і утримується впродовж кількох днів. У вагітних підвищення температури може супроводжуватися блюванням, загальним неспокоєм. Грипові характерні і такі ознаки як сильний головний біль, сльозотеча, біль у м’язах, горлі, закладеність носа, захриплість голосу, загальне нездужання. Надалі хвору може турбувати частий сухий та болючий кашель, який через 2-3 дні набуває характеру вологого.

Закономірно, що у майбутніх мам виникає запитання: в який термін вагітності більш небезпечно захворіти на грип? Передусім, в першому триместрі вагітності , коли відбувається  закладка і органогенез внутрішньоутробного плода.

Перебіг грипу у вагітних має певні особливості. Температура сягає максимуму на другу добу захворювання, супроводжується руховим неспокоєм, подразливістю, порушенням сну, покашлюванням.  

Ймовірно, цікавить: які ускладнення можуть виникнути після перенесеного грипу? Оскільки віруси мають специфічність фіксуватись та існувати на слизовій дихальних шляхів, то й ускладнення першочергово стосуються органів дихання. 60% ускладнень складають пневмонії,  патологія ЛОР-органів – 1%, запалення серцевого м’язу до 1%.

Нерідко майбутні матері звертаються  за порадою, як запобігти захворюваності  на грип?

До наступних профілактичних заходів слід вдаватись у відповідності з сезонністю захворюваності грипу (перший підйом на початку осені з максимумом в січні-лютому). А також враховувати те, що у сільській місцевості основними носіями інфекції є діти шкільного віку, а в місті – дошкільнята. Поширенню сприяє скупченість людей у громадських місцях, транспорті, дитячих колективах тощо.

Передусім слід уникати прогулянок у людних місцях (в епідемічно небезпечний період), звести до мінімуму відвідини родичів та знайомих, котрі, будучи відносно здоровими, водночас можуть бути вірусоносіями. Слід ретельно дотримувати гігієнічних правил: оптимальний температурний режим в приміщеннях, регулярні провітрювання, запобігання перегріванню чи охолодженню. У комплексі всі згадані заходи зміцнюють природні механізми захисту, сприяють тренуванню пристосувальних систем та виявленню резервних можливостей організму.

Важливо пам’ятати кожному: не грип страшний, а неувага до захворювання на нього. Якщо вчасно викликати лікаря і суворо дотримуватися призначеного ним режиму, то одужання гарантоване в переважній кількості випадків без будь-яких ускладнень. А ще варто не забувати: нормальний спосіб життя, харчування хай недорогою, але вітамінізованою їжею (овочі, фрукти, законсервовані ягоди, компоти, квашена капуста, огірки, а найліпше свіжа цибуля, часник), перебування хоча б уранці та ввечері на свіжому повітрі, а ще краще легка ранкова гімнастика в провітреній кімнаті, — різко збільшують шанси кожного з нас не захворіти на грип, ГРЗ або звести до мінімуму їх шкідливий вплив.

Матеріал підготувала: професор  кафедри акушерства і гінекології , д.мед.н. І.В.Каліновська.

Корисно знати