• Українська
  • English
Вагітність та ВІЛ-інфекція

Вагітність та ВІЛ-інфекція

ВІЛ-інфекція – захворювання, спричинене вірусом імунодефіциту людини без клінічних проявів. Кінцевою стадією ВІЛ-інфекції є синдром імунодефіциту (СНІД), коли людина вже відчуває прояви захворювань.

З моменту зараження ВІЛ до розвитку СНІДу може пройти від 2-3 до 10-15 років і більше. Через 1-2 тижні після зараження ВІЛ, зазвичай наступає короткочасна недуга, яка нагадує грип, і вже тоді від цієї людини можна заразитись. З часом ВІЛ руйнує клітини імунної системи, які виробляють антитіла та допомагають боротися з інфекціями, що призводить до беззахисності організму від будь-якого мікроорганізму.

Людина може заразитись ВІЛ сама та передавати вірус іншому, сама не підозрюючи того!!!

ВІЛ передається через:

  • спільне використання голки або шприца, випадкове проколювання шкіри голкою з залишками крові, якою користувалась ВІЛ-інфікована особа;
  • незахищений (без презервативу) будь-який вид статевих зносин з ВІЛ-інфікованою людиною;
  • переливання крові або її компонентів, трансплантація органів чи тканин;
  • нанесення тату або проведення пірсингу нестерильними інструментами;
  • від ВІЛ-позитивної матері до дитини.

Колись усім ВІЛ-позитивним жінкам “рекомендували” аборт під час вагітності. На сьогоднішній день позиція багатьох фахівців щодо збереження вагітності у ВІЛ-позитивних жінок змінилася. Медицина «навчилася» допомагати таким жінкам, знижуючи ризик зараження дитини від матері. На жаль, повністю виключити ризик передачі ВІЛ дитині неможливо, але його можна мінімізувати.

Передача ВІЛ від матері до дитини відбувається:

  • Під час вагітності: трансплацентарним, висхідним (через амніотичні оболонки та навколоплодові води) шляхами, а також при діагностичних інвазивних втручаннях.
  • Під час пологів при проходженні плода через природні пологові шляхи.
  • Після пологів  у разі грудного вигодовування.

На жаль, багато жінок довідуються про ВІЛ, проходячи звичайне обстеження під час вагітності. Подібна новина здатна шокувати і приголомшити, особливо, якщо до пологів залишилося зовсім небагато часу.

Важливо пам’ятати, що під час вагітності кров матері і дитини не змішується, проте відбувається постійний обмін різними речовинами через плаценту. Як правило, вірус не проникає через плаценту, але за наявності будь-якої патології з’являється ймовірність потрапляння вірусу до дитини. Але якщо жінка під час вагітності буде приймати спеціальні противірусні препарати, що зменшують кількість вірусу в її організмі, це знизить ймовірність вертикальної передачі вірусу дитині. Навіть якщо ВІЛ виявлено на пізніх термінах вагітності, сучасні методи інтенсивної терапії знижують ризик інфікування плода. Без спеціальних заходів профілактики під час вагітності і пологів ВІЛ передається 20-45% новонароджених дітей. Існуюча профілактика дозволяє зменшити ризик передачі ВІЛ до 2%.

Також існує великий ризик передачі ВІЛ дитині під час пологів, тому що у цей час дитина контактує з кров’ю матері, що містить вірус. Щоб знизити ризик зараження дитини, необхідно подбати про безпечні природні пологи або провести плановий кесарів розтин.

Ризик передачі ВІЛ під час грудного вигодовування може складати 14%, так що від нього доведеться відмовитися і перейти на штучне вигодовування.

 Важливу роль відіграє стан здоров’я матері. Деякі дослідження показують, що передача ВІЛ дитині особливо часто відбувається, якщо в жінки зафіксована стадія СНІДу, якщо в неї високе вірусне навантаження і/або низький імунний статус. Проте, навіть на стадії СНІДу жінка може народити зовсім здорову дитину.

Якщо все-таки відбулася передача вірусу від матері до дитини, то її імунна система почне сама виробляти антитіла до ВІЛ. Якщо ні, то антитіла поступово зникнуть і тест стане негативним. Антитіла зникають у дітей з різною швидкістю і в різний час, звичайно це відбувається в період від 12 до 24 місяців.

Робити аналізи на ВІЛ-інфекцію необхідно кожній жінці, що планує вагітність. Якщо ж вагітність вже настала, тест на визначення наявності ВІЛ рекомендується пройти при постановці на облік і повторно – на 22-23 тижні вагітності. Головна мета будь-якого обстеження, які рекомендують пройти всім вагітним, – своєчасне виявлення наявних проблем зі здоров’ям жінки для проведення лікування та профілактики захворювань новонародженого.

Тільки від самої жінки залежить здоров’я її майбутньої дитини, і чим раніше буде розпочато противірусна терапія в разі підтвердження наявності ВІЛ, тим більше шансів народити здорового малюка!

Підготувала: к.м.н., асистент кафедри акушерства, гінекології

та перинатології Печеряга Світлана Володимирівна

Корисно знати