• Українська
  • English
Вагітність та пологи під час карантину

Вагітність та пологи під час карантину

Вагітність та пологи є особливим періодом у житті жінки. Проте із появою вірусу COVID-19 виникла низка особливостей та змін по веденню вагітностей та пологів у здорових жінок та із COVID-19.

Вагітні жінки, на сьогодні, не є більш сприйнятливими до COVID-19, ніж загальна популяція. У групі ризику знаходяться вагітні із супутніми патологіями, такими як цукровий діабет, онкологічні захворювання, хронічні захворювання легень та імуносупресивні стани. Наразі відсутні дані щодо вертикальної трансмісії, зафіксовано лише два випадки можливої вертикальної передачі вірусу. Передача, швидше за все, відбувається від матері до новонародженого безпосередньо після пологів. Зараз немає доказів щодо антенатальної, інтранатальної передачі або через генітальні рідини.

Вперше спалах коронавірусної інфекції COVID-19 був зареєстрований 31.12.2019 р. в м. Ухань, Китай.

Інкубаційний період захворювання складає від 2 до 14 діб.

Такі самі рекомендації, як і для широкої громадськості існують для вагітних жінок, щоб захистити себе від вірусу. Важливо знати, що вірус НЕ циркулює в повітрі (краплі, які людина видихає під час чхання або кашлю містять вірус), а зберігається на поверхнях, тому, основними заходами для захисту від коронавірусної інфекції є:

  • Уникати тісного контакту з тими, хто має симптоми ГРВІ (відстань не менше, ніж 1 метр).
  • Часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфекційними засобами.
  • Не торкатись обличчя (очі, ніс, рот) немитими руками.
  • Дотримуватись заходів респіраторної гігієни (під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс одноразовою серветкою).
  • Дезінфікувати поверхні, ручки дверей і т.п.
  • Дбати про себе: збалансовано харчуйтесь, пийте достатню кількість рідини, дотримуйтесь гігієни сну, провітрюйте та зволожуйте приміщення.
  • Не споживати сирі чи недостатньо термічно оброблені продукти тваринного походження.

Специфічних клінічних ознак, які б допомогли одразу запідозрити у пацієнта коронавірусну інфекцію COVID-19  не існує. А тому, необхідно звертати увагу на наступні симптоми, що типові й для інших ГРВІ: гарячку, головний біль, сухий кашель, утруднене дихання, іноді – біль в горлі, діарея або кон’юнктивіт. У більшості людей хвороба перебігає у вигляді легкого або середньо-тяжкого ступеня тяжкості.

Жінкам із симптомами, що свідчать про зараження вірусом COVID-19, слід рекомендувати самоізоляцію та негайно повідомити сімейного лікаря. Якщо у вагітної з підозрою чи підтвердженою інфекцією COVID-19 спостерігається пологова діяльність транспортування вагітної здійснюється до визначеного структурним підрозділом з питань охорони здоров’я пологового будинку. Для здійснення діагностики COVID-19 приймальне відділення повинне бути забезпечене експрес-тестами на коронавірус. Метод розродження має бути обраний, враховуючи акушерські показання, крім випадків, коли у жінки наявна дихальна недостатність, яка потребує негайного розродження. При кесаревому розтині методом вибору є спінальна або епідуральна анестезія.

Вагітні жінки занепокоєні щодо ризиків, пов’язаних із COVID-19. Цей безпрецедентний час соціального дистанціювання та утримання в останні дні вагітності викликає додаткові запитання щодо здоров’я та безпеки новонароджених мам та їх немовлят. Системи охорони здоров’я у всьому світі встановлюють нові протоколи для забезпечення безпеки пацієнтів та членів групи під час пандемії.

Варто зазначити, що найкращим і найбезпечнішим місцем для народження дитини є лікарня. Лікарні впроваджували та продовжують застосовувати заходи безпеки, які були продумані для добробуту всіх – включаючи матерів, немовлят та клінічний персонал.

Для того, щоб зменшити ризики для вагітних створюються альтернативні моделі консультацій за допомогою телемедицини. Варто зазначити, що обов’язкові обстеження вагітні повинні пройти такі, як: УЗД та біохімічні скринінги відповідно до терміну вагітності, не забувати про КТГ плоду та інші визначені діагностичні тести відповідно до потреб. Не піддаватись паніці та отримувати достатню кількість вітамінів для розвитку плода.

Дорогі жінки! Піклуйтесь про своє здоров’я та вашого малюка.

Матеріали для публікації підготували : 

Завідувач кафедри акушерства та гінекології, д.мед.н., професор Олександр ЮЗЬКО

Ст. лаборант кафедри акушерства та гінекології, лікар-інтерн акушер-гінеколог Наталія БАБІЙ.

Корисно знати