• Українська
  • English
Видалили молочний зуб – чи варто хвилюватися
Видалили молочний зуб – чи варто хвилюватися

Видалили молочний зуб – чи варто хвилюватися

Було таке, що ви приходите до дитячого стоматолога, коли болить зуб, а його потрібно видалити? Якщо так сталося, що потрібно робити?

Тимчасові зуби відіграють важливу роль у формуванні постійного прикусу, саме від них залежить здоров’я постійних зубів, формування лицьового скелета, мовлення та жувальної функції. Тому видаляти їх передчасно потрібно тільки за показами. Після видалення зуба, приблизно через місяць, необхідно звернутися до ортодонта.

Якщо до прорізування постійного зуба залишилося більше чим рік, то це місце потрібно зберегти.

Варіантів є декілька: якщо видалений один зуб в бічній ділянці, необхідно зробити утримувач простору, бо тимчасові зуби можуть зміститися у бік дефекту, що може призвести до виникнення скупченості зубів і патології прикусу.

Якщо видалені або втрачені внаслідок травми передні зуби, виготовляють пластинку протез з штучними зубами. Це вкрай важливо для правильного функціонування м’язів та формування мовлення. Зазвичай дитина набагато  легше  адаптується  до такого протезу, аніж дорослий.

Є ситуації, коли дитина втрачає усі жувальні зуби на одній чи двох щелепах. У цьому випадку виготовляють повний знімний протез зі штучними зубами. Якщо це не зробити, дитині просто не буде чим пережовувати їжу, і відбудеться значна деформація щелепи.

На жаль, нерідко лікарі-ортодонти мають заміщувати зуби, які дитина втратила раніше терміну, протезами, коронками, утримувачами місця для постійних зубів. Цей етап є необхідним у комплексі лікування і виконує функцію реабілітації дитини, оскільки втрата зубів спричиняє дискомфорт при жуванні, розмові, посмішці. Ігнорування його може  спричинити вторинні деформації, утруднення подальшого прорізування постійних зубів та значно ускладнить та збільшить термін ортодонтичного лікування в майбутньому.

Співробітники кафедри стоматології пропонують читачам короткі інформаційні матеріали , які можна завантажити і при потребі використовувати. Файл для завантаження нижче.

Чи варто хвилюватися, якщо довелося передчасно видалити молочний зубчик_ (1) (1)

Матеріал підготували: професорка кафедри стоматології дитячого віку Оксана Годованець  та асистентка кафедри Людмила Гринкевич

Корисно знати