• Українська
  • English
Хвороба мандрівників – вірусна лихоманка Зіка
Хвороба мандрівників – вірусна лихоманка Зіка

Хвороба мандрівників – вірусна лихоманка Зіка

У травні 2015 року,

панамериканська організація охорони здоров’я оголосила попередження про перший випадок підтвердженої інфекції, викликаної вірусом Зіка (ВЗ) в Бразилії.

З 1 лютого 2016 року, експерти ВООЗ відкрито заявили, що вірус Зіка спричинив надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров’я, що набула Міжнародне значення.

Експерти Центру контролю за інфекціями (CDC, USA) наразі повідомляють про офіційну статистику в США: зафіксовано 388 випадків захворювання, викликаного вірусом Зіка, що пов’язані з мандрівками, 33 випадки інфікування вагітних, 8 випадків передачі статевим шляхом, 1 випадок синдрому Гійєна-Барре, асоційованого з ВЗ.

Нині встановлено чіткі географічні межі поширення, що охоплюють країни Карибського басейну, Центральної Америки, Південної Америки, Мексики і Пуерто-Ріко, Американські Віргінські острови, Фіджі, Гаїті, Кубу, Панаму, Домініканську Республіку та ін.

Названі території є популярними напрямками туризму, однак у зв’язку з особливою епідемічною ситуацією фахівці рекомендують утриматися від небезпечної подорожі. За умови крайньої необхідності мандрівнику необхідно чітко знати правила поведінки задля уникнення вірусу Зіка.

Вірус Зіка вперше був виявлений в 1947 році в Уганді, але до недавнього часу вважався безпечним для людини. У 2015 році він потрапив з Африки і Азії до Південної Америки, після чого дуже швидко поширився по материку. Зараження відбувається через укуси комарів роду Aedes. Вірус належить до роду Flavivirus, та є спорідненим з вірусом, що викликає гарячку Денге, жовту гарячку та гарячку Західного Нілу.

Лихоманка, викликана вірусом Зіка — гостре інфекційне захворювання, яке характеризується нездужанням, болем голови, в м’язах і суглобах, лихоманкою, шкірним висипом і кон’юнктивітом. Симптоми зазвичай слабко виражені і тривають від двох до 7 днів. Хвороба не є смертельною, навіть не потребує госпіталізації чи ліжкового режиму.

Попри все, вчені і дослідники внутрішньоутробних інфекцій стверджують про очевидну залежність народження дітей з синдромом мікроцефалії на територіях з поширенням комарів Aedes, які переносять вірус Зіка від людини до людини. Так, в Бразилії за 2015-2016 рр. народилося 3900 немовлят з мікроцефалією, тоді як у 2014 році – всього 147.

Мікроцефалія – це вроджений дефект, який характеризується неповним розвитком структур мозку і неприродньо маленькою головою. В даний час не існує ніякого лікування проти лікування синдрому мікроцефалії (судом, затримки розвитку, розумовою відсталістю). Мікроцефалія, зазвичай, рідкісна хвороба. У США, як правило, трапляється від 2 до 12 випадків на 10 тис. новонароджених. Найбільшого поширення дефект  набув в районах Бразилії, де синдром становить 1%.

Водночас, зафіксовано 8 випадків, і доведено можливість статевого шляху інфікування ВЗ; теоретично можливе зараження також через донорську кров інфікованої людини.

Спеціального комплексу лікування і вакцини від лихоманки Зіка поки не існує. Вчені активно працюють над вивченням генетичної структури збудника, що в подальшому сприятиме розробці ліків та вакцини.

Наводимо рекомендації мандрівникам:

1. Утриматися від подорожі до країн, на територіях яких поширені комарі роду Aedes, що можуть бути інфіковані вірусом Зіка; особливі заходи безпеки для вагітних жінок: вагітні жінки та жінки перед планованою вагітністю не повинні подорожувати в будь-яку країну, де є ймовірність поширення вірусу Зіка.

2. Якщо поїздка є вкрай необхідною, дотримуйтеся заходів для запобігання укусів комарів:

  • Носіть сорочки з довгими рукавами і довгі штани, обирайте тканини світлих відтінків.
  • Перебувайте в місцях з кондиціонером або в приміщеннях з віконними і дверними протимоскітними сітками, щоб утримати москітів зовні.
  • За призначенням використовувати репеленти з доведеною безпекою й ефективністю навіть для вагітних і годуючих жінок.
  • Триматися подалі від місць розмноження комарів, до прикладу, ємностей зі стоячою водою.

3. Вжити заходів, щоб запобігти статевому шляху інфікування вірусом Зіка (до і впродовж вагітності за умови поїздок чоловіка до країн, епідемічних за ВЗ, щоразу використовуючи презервативи).

4. Зверніться до лікаря, якщо спостерігаються лихоманка, висип, біль в суглобах, або червоні очі (ознаки кон’юнктивіту), що виникли під час поїздки або впродовж 2 тижнів після подорожі до країн з високим поширенням лихоманки Зіка.

Матеріал підготовлено доцентом кафедри інфекційних хвороб та епідеміології, лікарем-інфекціоністом вищої категорії Анютою Сидорчук

Корисно знати