Мабуть, не існує у світі людини, яка хоча б раз у житті не коштувала шоколад. Це і не дивно, адже це найпопулярніше солодке в усьому світі.
- Шоколад містить фенілетиламін, природну амінокислоту, яка, як вважають вчені, володіє ефектом афродизіака і навіть, кажуть, здатна лікувати похмілля.
- Шоколад був включений в пайок солдатів Другої світової війни. Згідно з розпорядженням воєначальників, смак цього продукту повинен був характеризуватися як «трохи ліпший, ніж варена картопля», щоб не допустити його стрімкого поїдання.
- Перша машина для виробництва шоколаду була зроблена в Барселоні (Іспанія) в 1780 році.
- Кот-д’Івуар є на сьогодні провідним світовим виробником какао-бобів. Близько 37% цього продукту весь світ одержує звідти.
- Свідчення про існування какао-бобів на планеті дають зрозуміти, що цей продукт є, ймовірно, одним з найдавніших видів їжі на Землі.
- У 2012 році Швейцарія була визнана країною з найвищим споживанням шоколаду на душу населення. Кожен швейцарець з’їдає за рік близько 12 кг цього продукту.
- Технічно, білий шоколад не можна назвати шоколадом, оскільки він не містить речовин какао.
- Найдорожча шоколадна плитка у світі — взята в першу подорож до Антарктиди капітаном Робертом Скоттом плитка Cadburry. Зараз її вік становить понад 100 років, і вона досі залишилася недоторканою. У 2001 році плитка була куплена за 687 доларів на аукціоні Крістіс анонімним покупцем.
- Ацтеки вважали, що какао було подароване людям богом мудрості. Насіння какао цінувалися дуже високо і виступали як форма валюти.
- Дослідження показують, що темний шоколад позитивно впливає на пам’ять, обсяг уваги, час реакції і навички розв’язання проблем, внаслідок збільшення притоку крові до мозку. Цей вид шоколаду може також поліпшувати здатність розрізняти малоконтрастні зображення (наприклад, в умовах поганої погоди) і сприяти зниженню кров’яного тиску.
- Для створення півкіло шоколаду потрібно близько 40 какао-бобів.
- Згідно з передовими науковими дослідженнями, шоколад здатний запобігати проблемам, що виникають під час вагітності. Речовина теобромін, що міститься в шоколаді, може знизити ризик прееклампсії, яка є основним ускладненням у вагітних.
- Близько 40 % мигдалю і 20 % арахісу, вироблених у світі, призначаються для шоколадних виробів.
- Шоколад — відмінне джерело антиоксидантів. Особливо хороший в цьому плані темний шоколад, багатий на флавоноїди — антиоксиданти, що допомагають запобігти серцевим захворювання.
- Дерева какао, також відомі як шоколадні дерева, живуть до 200 років, проте виробляють застосовувані у виробництві боби лише протягом близько 25 років.
Матеріал підготувала
Доцент кафедри патологічної фізіології Слободян К.В.