• Українська
  • English
Як вагітність впливає на стан зубів

Як вагітність впливає на стан зубів

У кожної жінки вагітність протікає по-різному. У цей особливий період змінюється гормональний фон, порушуються обмінні процеси в організмі, а слідом і кислотність в порожнині рота. Крім того, майбутня мама може недоотримувати необхідні вітаміни і мінерали. Все це впливає на стан зубів і ясен. Саме через зміни гормонального фону, у жінок частіше за все розвивається, так званий “гінгівіт вагітних”.

Чому це відбувається?

Через набряк слизової оболонки, збільшуються міжзубні сосочки, створюючи сприятливі умови для скупчення зубного нальоту і життєдіяльності мільйонів мікроорганізмів, формуються ясенні кишені, які при відсутності лікування і профілактики можуть стати кістковими. В цьому випадку, гінгівіт переходить в пародонтит, при якому є ризик отримати рухливість, а пізніше і зовсім втрату зуба. Гінгівіт вагітних найчастіше з’являється на 8-12 тижні вагітності і характеризується набряком ясен, болем , кровоточивістю, не тільки під час чищення зубів, але і під час їжі, неприємним запахом з рота. Слизова ясен стає червоного або синюшного кольору (в нормі блідо-рожевого). Залежно від форми гінгівіту, стоматолог обов’язково призначить відвідування гігієніста для зняття зубних відкладень і нальоту.

 

Харчування майбутньої мами

Під час вагітності, організм жінки потребує правильного, збалансованого харчування. Нестача вітамінів і мінералів може негативно позначитися не тільки на здоров’ї зубів, але і всього організму. Переконайтеся, що ваш раціон містить наступні продукти:

  • Нежирний йогурт, молоко, сири, білу квасолю, броколі, шпинат, кунжут – все це джерела кальцію, без якого не буває здорових зубів і кісток.
  • Магній – цей мінерал діє в співдружності з кальцієм, впливаючи на роботу кровоносних судин. Магнієм багаті пшеничні та рисові висівки, горіхи і насіння, спаржа, бобові.
  • Вітамін В9 – ще один важливий елемент в раціоні майбутньої мами. Його недолік позначається на органах травлення – запалення слизової в порожнині рота, стоматит, кровоточивість ясен. Вітаміном В9 особливо багаті овочі із зеленим листям – салат, шпинат, петрушка, а також такі продукти як печінка, яйця і злаки.

А от від чого варто утриматися в період вагітності, так це від жування ірисок і карамелі. І справа тут не стільки в кількості цукру, скільки в налипанні солодощів. Залишки тягучих ласощів можуть накопичуватися в зубоясенному просторі, провокуючи активне розмноження мікробів.

Профілактика і лікування

В ідеалі, зайнятися питанням здоров’я порожнини рота, краще за все ще на етапі планування вагітності. Але, на якому б терміні вагітності не виникли проблеми, не варто відкладати візит до стоматолога. Народні засоби і самолікування, можуть тільки нашкодити, на відміну від кваліфікованої допомоги лікаря.

Що стосується лікування – зуби вагітним лікувати не тільки можна, а й потрібно!

Рекомендації, які допоможуть уникнути проблем з зубами

  • Регулярна гігієна порожнини рота, двічі на день. Приділяйте чищенню зубів не менше 5 хвилин, ретельно очищуючи кожен зуб.
  • Обирайте зубну щітку з м’якою щетиною, яка буде дбайливо знімати зубний наліт і не нашкодить чутливим, в цей період, яснам.
  • Не забувайте про флос, адже між зубами скупчується величезна кількість нальоту.
  • Виробіть корисну звичку – прополоскати рот простою водою після їди. Це прибере залишки їжі і відновить кислотність у роті.
  • Відвідайте гігієніста мінімум 2 рази за вагітність.

 

Підготувала доцент кафедри стоматології дитячого віку Валентина ГОНЧАРЕНКО

Корисно знати