• Українська
  • English
Психоневрологічні ускладнення COVID-19

Психоневрологічні ускладнення COVID-19

Тривога за себе і своїх близьких – це природна реакція на небезпеку. Однак, наш фахівець попереджає, що тривалими наслідками пандемії для багатьох людей можуть стати психічні розлади.

Глобальність пандемії COVID-19, карантин у багатьох країнах на різних рівнях призвели до радикальних змін у повсякденному житті людей. Пандемія COVID-19 і супутні проблеми у медицині, економічна криза змінили поведінку, внесли високий рівень невизначеності практично в усі аспекти повсякденного життя. Масштаб створюваної COVID-19 загрози для особистої безпеки привів до значного збільшення кількості розладів психічного здоров’я і відповідають визначенню травмуючої дії.

Неврологічні прояви

Неврологічні прояви типові для госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 і зустрічаються у більш ніж половини пацієнтів. Найпоширеніший неврологічний симптом COVID-19 – головний біль. Він виявляється на 1-3 день після появи симптомів і характеризується високою середньою інтенсивністю і важкістю. Головні болі, пов’язані з COVID-19, неоднорідні і різноманітні, і можуть бути: пульсуючі, стиснюючі, посилені при фізичній активності або рухах голови.

Тригерами мігрені служать також збільшення стресових факторів під час пандемії, зростання занепокоєння, тривоги, змін у повсякденному житті.

Психічні розлади в суспільстві при пандемії

Пандемія COVID-19, карантин у багатьох країнах на різних рівнях, що виріс рівень невизначеності в суспільстві призвели до інтенсивного і загального дистресу, розвитку ряду психічних розладів, погіршення настрою, підвищеної тривожності, депресії, вигоряння, гострого стрес розладу і посттравматичного стресового розладу, обсесивно-компульсивних розладів. Порушення розпорядку дня, розрив соціальних зв’язків, збільшення фінансових побоювань, страхи перед майбутнім додатково погіршило становище пацієнтів з психічними розладами.

Пандемія повернула у суспільство почуття страху, стала визначати психічне благополуччя.

Високий рівень емоційного впливу відбивається в страху перед коронавірусом, проблеми зі сном і емоційних симптомах (заклопотаність, дистрес, безнадійність, депресія, неспокій, нервозність і занепокоєння). Повідомляється про випадки недовіри і підозрілого ставлення до тих, хто одужав і повертається на роботу.

Steven Taylor виявив пов’язаний з пандемією розлад адаптації — стресовий синдром COVID.

У синдром ввійшли наступні пункти:

  • страх заразитися новим коронавірусом,
  • боязнь контакту з предметами або поверхнями, що можливо заражені коронавірусом;
  • боязнь вступити у контакт з іноземцями через побоювання, що вони можуть бути переносниками інфекції.
  • боязнь соціально-економічних наслідків пандемії (наприклад, втрата роботи);
  • нав’язливі перевірки і пошук запевнень щодо можливих загроз, пов’язаних з пандемією;
  • симптоми травматичного стресу, пов’язані з пандемією (наприклад, кошмари, нав’язливі думки).

Допоможи собі сам

Пандемія COVID-19 стала серйозною загрозою для здоров’я людей в усьому світі. У цій ситуації актуальним стає принцип «Допоможи собі сам».

Як стратегії для поліпшення здоров’я і мінімізації наслідків COVID-19 пропоную поступове підвищення фізичної активності, аматорський спорт.

Оптимальним режимом вправ для поліпшення здоров’я після перенесення COVID-19 вважається комбінація тренувань з включенням силових вправ, аеробних тренувань, а також високоінтенсивних інтервальних тренувань у поєднанні з безперервними тренуваннями середньої інтенсивності.

Матеріал підготував: Леонід Кушнір, доцент кафедри внутрішньої медицини

Корисно знати