• Українська
  • English
Юрій Іванов – видатний фармаколог

Юрій Іванов – видатний фармаколог

13 лютого 2020 року виповнилося б 85 років із дня народження видатного фармаколога Буковини зі світовим іменем, талановитого вченого, педагога, неординарної особистості – професора Юрія Івановича Іванова, який 25 років завідував кафедрою фармакології (з 1972 по 1997 pp.).

Напередодні ювілейної дати народження професора Ю.І. Іванова на кафедрі фармакології як І-й етап 101-ї підсумкової наукової конференції професорсько- викладацького персоналу БДМУ провели науковий семінар, присвячений вшануванню пам’яті талановитого вченого «Юрій Іванович Іванов – видатний  фармаколог, неординарна особистість».

Розпочав науковий семінар завідувач кафедри фармакології, професор Заморський Ігор Іванович, який звернув увагу присутніх на вагомі наукові здобутки професора Ю. І. Іванова (1935-1997 рр.) в галузі фармакології та патофізіології водно-сольового обміну, у підготовці наукових кадрів (керував виконанням 3 докторських і 16 кандидатських дисертацій). Із теплотою в душі згадав про цікаві й змістовні лекції з фармакології професора Ю.І.Іванова, які свого часу слухав бувши студентом, про корисні поради Юрія Івановича як молодому науковцю.

Професор Косуба Раїса Борисівна, учениця Юрія Івановича, яка увесь час працювала разом із ним на кафедрі фармакології, у зв’язку з 75-річчям заснування кафедри фармакології (лютий 1945 р.) зупинилася на основних віхах життя кафедри, серед яких 25 років завідував кафедрою професор Ю.І. Іванов.

Раїса Борисівна відмітила, що завдяки Ю.І. Іванову науковий напрям кафедри фармакології, яка до того тривалий час займалася фармакологічним скринінгом сполук нового синтезу, був перепрофільований на вивчення натрійуретичного фактора, його ролі в регуляції водно-сольового обміну і функції нирок, а також на пошук ліків сечогінної дії. Професор Ю.І. Іванов разом із професором Б.А. Пахмурним, який на той час завідував кафедрою патологічної фізіології, першими в Україні почали розробляти проблему водно-сольового обміну і функції нирок і в  1974 р. виступили організаторами IV Всесоюзної конференції з водно-сольового обміну, на яку до Чернівців з’їхалися провідні фахівці з усього Радянського Союзу (Ю.В. Наточин, Ю.Б. Берхін, О.О. Лебедєв, М.М. Ратнер, Я.Ю. Багров, Г.Д. Анікін та ін.).

Також професор Р.Б. Косуба відмітила, що професор Ю.І. Іванов був піонером з упровадження обчислювальної техніки в наукові дослідження та навчальний процес, видав монографію «Статистическая обработка результатов медико- биологических исследований на микрокалькуляторах по программам», організував при кафедрі фармакології комп’ютерний клас, для якого були розроблені контролюючі та навчальні програми для роботи на комп’ютерах і мікрокалькуляторах.

Професору Ю.І. Іванову за внесок у розвиток медичної науки та підготовку наукових кадрів надано почесне звання «Заслужений діяч науки й техніки України» (1995 р.).

Усе, що пов’язане в університеті зі словом «вперше», стосується Юрія Івановича.

Він був яскравою особистістю, добре знав іноземні мови, завжди знав усі новини світової науки, писав вірші, складав пісні, грав на скрипці й фортепіано, був ініціатором проведення музично-поетичних вечорів відпочинку викладачів і студентів. Попри те мав і неординарні організаторські здібності, вміло налаштовував колектив на виконання науково- педагогічних завдань, які стояли перед кафедрою.

Професор Філіпець Наталія Дмитрівна (колишня здобувачка) зазначила, що професор Ю.І. Іванов завжди давав цінні поради молодим науковцям-експериментаторам, умів передбачати результат наукових досліджень і тематика наукових робіт його дисертантів щодо впливу лікарських засобів на функції нирок та водно-сольовий обмін залишається актуальною дотепер.

Теплими спогадами про видатного вченого, науковця, мудрого вчителя, взірцевого лектора, який майстерно володів словом, про людину, багату душею, авторитетну й неординарну особистість – професора Ю.І. Іванова щиро поділилися усі співробітники, хто особисто знав Юрія Івановича і працювали із ним, виконували дисертаційні дослідження (доценти Петрюк Аналій Євгенович і Кишкан Інна Григорівна), були студентами (асистент Батрановська Світлана Олександрівна) і слухали його надзвичайно цікаві й змістовні лекції.

На заході були присутні студенти ІІІ курсу 17 групи спеціальності «Медицина» (куратор – доцент Кишкан І.Г.), які з особливим інтересом слухали розповідь про поважного вченого, педагога, Людину з великої літери, вимогливого і доброзичливого до колег та студентів професора Ю.І. Іванова, ознайомилися з фотографіями тих часів, конспектами лекцій, монографіями та підручниками, виданими професором.

На завершення наукового семінару співробітники кафедри фармакології вшанували світлу пам’ять свого наукового Вчителя, засновника наукового напряму фармакології водно-сольового обміну і функції нирок професора Юрія Івановича Іванова на Центральному кладовищі м. Чернівці, поклавши квіти до могили професора.


Інформацію підготували: завідувач кафедри фармакології – професор І.І.
Заморський, доцент кафедри фармакології – І.Г. Кишкан

Корисно знати